0.7 C
Belgrade
28/01/2023
Crna Gora rezultati konkursa

U BIJELOM POLJU ZAVRŠENE 41. RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE

Labović i Glavaš najbolji

   Bijelo Polje – Ratkovićeve večeri poezije (RVP) ove jeseni su održane 41. put od 21. do 24. septembra u Bijelom Polju. Ova manifestacija je posvećena Ristu Ratkoviću, rodonačelniku moderne crnogorske književnosti, pjesniku i dramskom piscu rođenom 3. septembra 1903. godine u Bijelom Polju. Ratković je u rodnom mjestu  završio osnovnu školu, gimnaziju u Novom Pazaru a Filozofski fakultet u Beogradu 1936. godine. U diplomatsku službu je stupio 1938. godine i u njoj ostao do kraja Drugog svjetskog rata. Za to vrijeme službovao u Francuskoj, Sovjetskom Savezu i Egiptu. U domovinu se vratio 1945. godine. Posljednjih godina života, zaboravljen i usamljen, sve više je tonuo u alkohol. Umro je 18. juna 1954. i sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

   Ratkovićeve večeri poezije su ove godine proglašene za manifestaciju od posebnog državnog značaja za kulturu, pa su prešle pod okrilje Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

   Ovogodišnja književna nagrada “Risto Ratković” dodijeljenja je Ljubeti Laboviću pjesniku iz Crne Gore koji živi u Beograda, za knjigu “Neću da se budim”.
U okviru “Ratkovićevih večeri poezije” dodjeljuju se i tri nagrade za pjesnike do 27 godina za neobjavljenu pjesničku zbirku. Ove godine je pristiglo 12 rukopisa a prva nagrada je pripala Mariu Glavašu iz Splita za rukopis “Ciklona”, druga Vladimiru Petroviću iz Golubovaca za zbirku pjesama “Melanholija” i treća Milošu Sokoloviću iz Pirota za rukopis “Golobradi vek”.

Nagrada “Risto Ratković” iznosi 2.500 eura, dok su nagrade za pjesnike do 27 godina: prva 300 eura i štampanje knjige u tiražu od 200 primjeraka, druga 300 eura i treća 200 eura.

Slične vesti