1.6 C
Belgrade
01/02/2023
Crna Gora vesti

U BIJELOM POLJU SUSRET BEZ GRANICA: INKLUZIJA, KULTURA I UMJETNOST

   Umjetnici i osobe sa invaliditetom zajedno

   Bijelo Polje: Četvrti regionalni susret “Bez granica – inkluzija, kultura i umjetnost” u organizaciji NVO “Performa Ars International”, biće održan od 22. do 26. oktobra 2011. godine u Centru za kulturu Bijelo Polje.

   “Bez granica“ okuplja umjetnike i osobe sa invaliditetom iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva, Podgorice, Trebinja i Kotora, kako bi uključili u kreativni proces i zainteresovane osobe sa invaliditetom iz Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Kolašina i Mojkovca.

   Ovim projektom, kako se navodi u saopštenju organizatora, omogućava se osobama sa invaliditetom da postanu konzumenti kulturnih sadržaja uklanjanjem fizičkih barijera za korisnike kolica i prilagođavanjem umjetničkih sadržaja u formatima koji odgovaraju vrsti njihovog hendikepa (audio-naracija i program na Brajevom pismu), da prolaze kroz kreativne procese u inkluzivnom radu sa profesionalnim umjetnicima kroz radionice i javne prezentacije.

   U okviru manifestacije, u subotu u 20 sati, biće izvedena plesna predstava “Reset” za koju koreografiju potpisuje Danica Arapović, a rađena je u koprodukciji Grupe “Hajde da…” i Ustanove kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda. Od 22. do 26. oktobra biće otvorena radionica savremne igre koju će voditi koreografkinja Sanja Krsmanović-Tasić i profesionalna igračica Bojana Mišić.

   U srijedu, 26. oktobra, u 11 sati biće završni performans otvoren za javnost “O umjetnicima: Sanja Krsmanović-Tasić”, po obrazovanju filolog i pedagog-koreograf savremene i džez igre.

   Projekat je ove godine sufinansiran od Ministarstva kulture, Uprave za mlade i sport i Opštine Bijelo Polje kroz redovne Konkurse. U realizaciju projekta uključeni su Centri za socijalni rad Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Kolašin i Mojkovac, javne ustanove i nevladina udruženja koja se bave zadovoljavanjem potreba osoba sa invaliditetom u ovim opštinama.

   Projekat „Bez granica – inkluzija, kultura i umjetnost“ NVO Performa Ars International je ove godine ušao u uži izbor od 130, kao jedan od četiri finalista iz Crne Gore, za Nagradu ERSTE Fondacije za socijalnu integraciju 2011., za koju je bilo prijavljeno 1850 projekata iz 12 zemalja Evrope.

Slične vesti