17.1 C
Belgrade
08/06/2023
Crna Gora izložbe vesti zemlja

U Beranama izložba slika Draga Dedića

   Berane – Samostalna izložba slika crnogorskog slikara Draga Dedića, koji gotovo pola vijeka živi i stvara u Parizu, biće otvorena u četvrtak, 26. aprila 2012. godine u 20 časova u Kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića. Izložbu organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu Berane. Postavku će otvoriti slikar i likovni kritičar Slobodan Bobo Slovinić.

   Dedić je do sada priredio više od 30 samostalnih, a učestvovao je na više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u Francuskoj i svijetu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. Član je „Maison des Artistes“ od 1977. i ULUCG od 1983. Duže vremena je član organizacionih komiteta „Salon d’Automne“ i „Figuration Critique “.

   Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu, a studije je nastavio u Beogradu. Počinje da se interesuje za umjetnost, bavi se slikarstvom, poezijom, prozom, a 1967. odlazi za Pariz i nastavlja rad na slikarskom planu. Prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji „Lambert“ u Parizu.

Slične vesti