0.5 C
Belgrade
28/01/2023
Srbija vesti

Tri književnika istupila iz Srpskog književnog društva

U znak solidarnosti sa smenjenim direktorom Narodne biblioteke Sretenom Ugričićem, pisci Andrija Matić, Aleksandar Novaković i Borivoje Adašević istupili su iz Srpskog književnog društva.

Tekst njihovog  pisma Srpskom književnom društvu:

– Najoštrije protestujemo protiv odsustva solidarnosti Upravnog odbora Srpskog književnog društva sa Sretenom Ugričićem, članom ovog društva, koji je, nakon proglasa Foruma pisaca, danima bio izložen brutalnoj medijskoj hajci, zbog čega je smenjen sa mesta upravnika Narodne biblioteke Srbije. Podsećamo da je Srpsko književno društvo osnovano 2001. godine kao udruženje koje je trebalo da svojom demokratičnošću i zalaganjem za očuvanje moralnih vrednosti književne profesije bude suprotnost Udruženju književnika Srbije, koje decenijama nema kredibilitet. Nadali smo se da će SKD, u skladu sa svojim ciljevima, podržati Sretena Ugričića. Umesto brze i adekvatne reakcije u ime slobode mišljenja i delanja, a protiv čistki u kulturi, dobili smo nemušt odgovor Upravnog odbora SKD-a Programskom sektoru Kulturnog centra Beograda, odgovor u kojem, između ostalog, stoji:

„Upravni odbor Srpskog književnog društva smatra da sloboda govora treba da bude temeljni princip javne komunikacije, ali smatra i da je u javnoj komunikaciji u demokratskom društvu jednako važan i princip odgovornosti za javno izgovorenu reč i moguće posledice tako izgovorene reči.“

Ovakav odgovor svrstava Upravni odbor Srpskog književnog društva na stranu onih koji bez ikakvog pokrića napadaju Ugričića i slobodu govora. (Podsećamo da je u jednom beogradskom dnevnom listu Ugričić optužen da je podržao atentat na Borisa Tadića.) SKD je, samim tim, izgubio kredibilitet. Stoga mi istupamo iz članstva Srpskog književnog društva.

Slične vesti

1 comment

Zbunjen 30/01/2012 at 11:54

Ne razumem.

To što „Upravni odbor Srpskog književnog društva smatra […] da je u javnoj komunikaciji u demokratskom društvu […] važan i princip odgovornosti za javno izgovorenu reč“ je problem za nekog?! Nego da svako lupeta šta mu padne na pamet bez ikakve odgovornosti, je l’ se zaista za to zalažu Andrija Matić, Aleksandar Novaković i Borivoje Adašević?

Pa onda ne bi mogla da postoji kategorija govora mržnje, za koju se zalažu ugrožene manjine i koja je zakonski definisana u Srbiji.

Comments are closed.