-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
pozorište region Srbija

Treći „Tvrđava teatar“ otvoren u Smederevu

Treći međunarodni ambijentalni pozorišni festival „Tvrđava teatar“, otvoren je sinoć na Smederevskoj tvrđavi, pod sloganom „Viseći snovi“.

Treći međunarodni ambijentalni pozorišni festival, koji se pod sloganom “Viseći snovi” na smederevskoj tvrđavi održava do 20. avgusta, svečano je otvorila poznata glumica Gorica Popović, rekavši između ostalog: “Srećom, neki se snovi ipak ostvaruju.”

Pre nje, govorili su Predrag Marković, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, koji je napomenuo koliko je važna obnova tvrđave u koju je svrhu ove godine uloženo 17 miliona dinara, zatim Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, koji je istakao značaj manifestacije u svetlu evropskog puta Srbije, kao i gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević, koji je apostrofirao važnost i ulogu publike.

Nakon svečanog otvaranja, trupa “Flying People” iz Strazbura izvela je predstavu “Viseći snovi na Balkanu – Kao Ikar“. Publika nije krila oduševljenje, a među prisutnima bili su i Ivan Tasovac, Ivana Avžner, Branka Stojković, Jovan Ćirilov i mnoge druge ugledne ličnosti iz sveta kulture.

Predstava je na momente oduzimala dah posetiocima, zbog glumaca koji su “visili” sa krana, naročito u poslednjoj sceni u kojoj se pojavio grozd sa nekoliko stotina belih balona, ispod kojih je lebdela jedna od umetnica.

Predstava je završena na efektan način, puštanjem balona u nebo.

Otvaranju je prisustvovalo skoro 10.000 ljudi, što je premašilo prošlogodišnju posetu.

Festival će trajati do 20. avgusta, a publika će videti 22 programa, teatarske predstave domaćih i stranih ansambala, izložbe, tribine i pozorišnu produkciju domaćina.

Ovogodišnji festival napravio je nekoliko iskoraka u odnosu na prethodne dve godine, koji će se ogledati u produkciji i koprodukciji “Tvrđave teatra”.

Žiri u sastavu: rediteljka Ljiljana Todorović, pozorišni kritičar Zlatko Paković i dramaturg Branko Dimitrijević, dodeliće nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolju mušku i žensku ulogu i specijalnu nagradu, ukoliko neka od predstava ostavi poseban utisak.

Slične vesti