4.7 C
Belgrade
02/12/2022
promocije sajam knjiga 2011 Srbija

Treći Trg predstavlja češke pisce Jahima Topola i Kateržinu Rudčenkovu

Treći Trg će Vam na ovogodišnjem sajmu knjiga predstaviti dvoje čeških autora koji spadaju u najznačajnije savremene predstavnike matične književnosti.

 Jahim Topol (1962, Prag) jedan je od međunarodno najzapaženijih čeških pisaca današnjice. Njegova dela prevdena su na šesnaest jezika. Poznat je kao pripadnik češke underground scene, 70-ih i 80-ih godina. Kao sinu antikomunističkog disidenta, Topolu je bio zabranjen pristup na univerzitet. Do propasti komunizma pripadao je samizdat autorima jer zbog cenzure nije mogao objavljivati u državnim izdavačkim kućama i časopisima. Godine 1986. bio je najmlađi potpisnik Povelje 77 o ljudskim pravima, a dve godine kasnije uhapšen je zbog „ilegalnog prelaženja granice i širenja materijala štetnog po socijalističko uređenje“.

 Objavio je dve zbirke pesama: Volim te do ludila (1988) i U utorak biće rat (1992), za koje je dobio nagradu „Tom Stopard“. Sa poezije je u potpunosti prešao na prozu, a piše i dramske tekstove. Godine 1994. objavio je roman Sestra, koji je dobio kultni status i doneo mu nagradu „Egon Hostovski“. Roman Ispirati grlo katranom (2005) proglašen je knjigom godine. Objavljivao je i zbirke priča i dramskih tekstova. Godinama se aktivno bavi novinarstvom, a trenutno piše za vodeći češki dnevni list „Narodne novine“.

 Treći Trg je ove godine objavio njegov roman Hladnom zemljom u prevodu Tihane Hamović, koji će biti dostupan na sajmu knjiga.

 Kateržina Rudčenkova (1976, Prag) jedna je od najznačajnijih čeških književnica mlađe generacije. Završila je Konzervatorijum Jaroslava Ježeka, smer Tekst pesme i scenario, i Evropsku agrarnu diplomatiju na Češkom poljoprivrednom fakultetu. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Svoje pesme objavljuje od 1998. u češkim i evropskim književnim časopisima. Objavila je tri zbirke poezije, jednu zbirku priča i tri drame koje su doživele i scensko izvođenje. Njeni tekstovi prevođeni su na više jezika i zastupljeni u antologijama. Godine 2003. dobila je nemačku „Nagradu Huberta Burde“ koja se dodeljuje mladim istočnoevropskim pesnicima. Na Beogradskom festivalu poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ u maju 2010. godine dobila je nagradu za poeziju „Treći Trg“.

 Treći Trg će na sajmu predstaviti izbor iz poezije Kateržine Rudćenkove, dvojezično izdanje Granična senka u prevodu Tihane Hamović. Češka književnica će posetiti štand Trećeg Trga u hali 1, br. 1412, 29. i 30. oktobra 2011, kojom prilikom će učestvovati u razgovoru s publikom i potpisati svoje knjige.

 Više informacija o piscima možete potražiti na linkovima:

 Jahim Topol: http://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1chym_Topol

Hladnom zemljom (odlomak): http://koraci.yolasite.com/11-topol.php

 Kateržina Rudčenkova: http://www.arcpublications.co.uk/biography.htm?writer_id=243

Granična senka (o knjizi): http://dragananikolic.blogspot.com/2011/10/katerzina-rudcenkova-granicna-senka.html

 Vaš Treći Trg

Slične vesti