8.4 C
Belgrade
06/12/2022
30. decembar proza Srbija

Treći tematski književni konkurs za Zbirku kratkih priča

sačinjenih od 500 slatkih reči posvećenih temi:

leto bilo, leto prošlo, ipak sećam ga se

Nastavljajući sa svojim projektom, inspirativnim i zahtevnim književnim konkursom za kratku priču Udruženje nezavisnih pisaca Srbije raspisuje književni konkurs pod sloganom: leto bilo, leto prošlo, sećanja ostala. 

Doista, jesen je i zima je na pragu, sećanje na leto još uvek je u nama. Možemo reći: leto bilo – leto prošlo ali sećanja su ostala, bilo da su lepe, sentimentalna ili ne, sećamo se dogodovština sa godišnjih odmnora, svakovrsnih letnjih avantura; nađe se neko ili nešto što će nas podsetiti na izleta na reku ili na planinarenje, na lutanje kroz šumu ili preko polja, čak i na gužve na aerodromu ili graničnom prelazu; o letnjim ljubavima nećemo ni govoriti… Svi ti ali i nebrojani drugi inspirativni momenti, čak i oni koji se nisu dogodili a mogli su bilo da su bili priželjkivani, sanjani ili pak da nisu bili željeni pa se nisu ni dogodili a iz nekog razloga su mogli biti interesantni, zabavni ili čak urnebesni, koji su plod mašte ili fantazije iako nema toga što ljudski um može da smisli a da ga život nekada ili negde nije već realizovalo, mogu biti deo prelepih kratkih priča o letu.

Stoga uredništva književnog časopisa „Književne vertikale“ i biblioteke „Vertikale“  Udruženja nezavisnih pisaca Srbije pozivaju književne stvaraoce iz zemlje, regiona i rasejanja da svoje kratke priče posvećene ovoj temi, satkane od 500 reči napisane na zajedničkom i drugim jezicima južnoslovenskih naroda, na azbučnom ili abecednom pismu (sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž u slučaju korišćenja abecednog pisma i sa razmakom iza tačke, odnosno zareza, i to ne više od jednog slovnog znaka) šalju na imejl adresu: konkurs.505.sacrtom@gmail.com sa naznakom: za konkurs. Uz radove obavezno je u istom dokumentu koji nosi ime autora, odnosno autorice dostavi i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči). Radovi se šalju u word.doc zapisu, bilo kog fonta i velečina slova 11.

Pod neobjavljenom pričom smatra se ona priča koja nije u celosti objavljena u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima ili profilima u štampanoj ili elektronskoj formi.

Slanjem svojih radova, autor daje saglasnost da poslati rad odnosno radovi budu selektovani i objavljeni u zbirci  ili časopisu. Za objavljene radove organizatori konkursa i izdavači ne obezbeđuje honorar niti obezbeđuje autorski primerak te se istovremeno odriče autorskih prava u delu bilo kakve novčane naknade za objavljivanje istih u elektronskoj odnosno štampanoj formi na stranicama Facebook profila časopisa, odnosno u časopisu ili zbirci. Prava izdavača za objavljivanje priče na osnovu pretpostavljene saglasnosti autora ističu objavljivanjem zbornika odnosno časopisa.

            Rok za podnošenje priča na konkurs je 30. decembra 2022. godine.

Žiri koga će imenovati redakcija časopisa će do 28. februara 2023. godine sačiniti širi izbor radove koji će ući u zajedničku tematsku zbirku i biti objavljena bilo kao knjiga ili u okviru časopisa (ukoliko bude bio manji broj radova). Uži izbor biće sačinjen do 15. marta 2023. godine a proglašenje rezultata obaviće se do 15. aprila 2023. godine na promociji zbirke (ili časopisa).

Autori i/ili autorice najboljih književnih radova, dobitnice i dobitnici I, II i III nagrade  biće na svečanoj promociji nagrađeni diplomom i primercima iz izdavačke produkcije UNPS.

            Organizatori konkursa, priređivači i izdavači zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

Slične vesti