33.3 C
Belgrade
13/07/2024
proza Srbija

Treći književni konkurs za kratku priču – „357“

Nakon neočekivanog uspeha sa konkursom „Magnum 357“ u 2018. i „357“ u 2019. godini, ponukani stečenim iskustvom, uredništvo književnog časopisa „Književne vertikale“ i dveju biblioteka, „Vertikale“ i Virtuelne vertikale odlučili su da pod unekoliko preciziranim i ne bitno promenjenim uslovima i u 2020. godini raspišu novi konkurs za kratku priču pod nazivom „357“.

Zainteresovani pripovedači iz zemlje, regiona i rasejanja svoje neobjavljivane kratke pripovetke veličine od striktnih 357 reči (naslov se ne uračunava u 357 reči) napisane na jednom od narečja ili na bilo kom dijalektu zajedničkog jezika južnoslovenskih naroda na azbučnom (ćirilica) ili abecednom (latiničnom) pismu i sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž (u slučaju korišćenja abecednog pisma) i sa razmakom iza tačke (točke), odnosno zapete (zareza), i to ne više od jednog slovnog znaka (karaktera) mogu slati na imejl adresu:  knjizevne.vertikale@gmail.com. Radovi se šalju u word.doc ili word.docx zapisu, font Times New Roman ili nekom drugom odgovarajućem, velečina slova 11.

Slanjem svojih priča, autor pristaje da njegove kratke priče budu objavljene u zbirci publikovanoj u elektronskoj i štampanoj formi ili u časopisu Književne vertikale (ukoliko ne bude dovoljan broj radova za posebnu zbirku) te se istovremeno odriče prava na autorska prava u delu naknade za objavljivanje istih. 

Kratke pripovetke koje nemaju zadatu veličinu od 357 reči, što znači da će priče koje imaju makar i jednu reč više ili manje, ili priče koje nisu pisane na opisani način (sa razmacima nakon tačaka odnosno zareza ili bez sinkretičkih znakova) – biti diskvalifikovane i neće biti uvrštene u konkurenciju, niti uzete u obzir za nagradu.

Konkurs nije tematskog karaktera, ali skrećemo pažnju autorima da eseji neće biti uvršteni u konkurenciju, već samo priče sa definisanim narativom.

Broj kratkih priča koje autori mogu slati je ograničen na maksimalno tri (3) priče, ali molimo da bude u jednom elektronskom word dokumentu koji je naslovljen imenom autora – i svakako slati kao prilog (attachment) koji se naslovljava imenom i prezimenom autora.

Uz radove obavezno je u istom word dokumentu dostavi i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči).

Rok za podnošenje priča na konkurs je 31. juli 2020. godine

Uredništvo i žiri će selektovati radove do 31. avgusta 2020. godine i od selektovanih radova (ukoliko bude bilo dovoljan broj radova za prublikovanje) prirediti i objaviti elektronsko izdanje zbirke priča „357“ u biblioteci „Virtuelne vertikale“  a ukoliko UNPS obezbedi sredstva i štampano izdanje u okviru biblioteke „Vertikale“ i predstaviti je tokom Međunarodnog beoradskog sajma knjiga ili neposredno nakon njega. Ukoliko bude bilo mawe kvalitetnih radova, kao i prošle godine biće objavljeni u 22. broju časopisa Književne vertikale.

Autori tri najbolje kratke priče biće na svečanoj promociji nagrađeni specijalnom diplomom, dok će ostali selektovani autori dobiti diplome za učešće u knjizi. Tom prilikom biće predstavljeno elektronsko a možda i štampano izdanje zbirke.

Slanjem svojih radova, autor daje saglasnost da poslati rad odnosno radovi bude objavljeni u zbirci  pod naslovom „357“. Za objavljene radove organizator konkursa i izdavač ne obezbeđuje honorar niti obezbeđuje autorski primerak.

Organizator konkursa, priređivač i izdavač zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

Slične vesti