3.6 C
Belgrade
04/02/2023
izložbe promocije

Treći EX-YU natječaj za grafiku: PUTOVANJE

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
19.11. – 30.11.2010.

U petak, 19. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvorena je izložba Trećeg EX-YU natječaja za grafiku na temu PUTOVANJE.

Izložba je premijerno održana u studenom 2009. godine u Galeriji SKC (Studentski kulturni centar) Novi Beograd u Beogradu. Na izložbi je bilo predstavljeno 46 autora iz prostora bivše Jugoslavije sa isto toliko radova, te su dodijeljene nagrade, među ostalima Jeleni Bando iz Zagreba, tada studentici 4. godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. U Zagrebu se ova izložba, sukladno prostornim mogućnostima Galerije ULUPUH, predstavlja u ponešto reduciranom izdanju, sa 22 rada. Prema riječima povj. umjetnosti Natalije Cerović, članice žirija: „Gledano kroz presjek svih generacija, grafika, kao jedna od najkomunikativnijih likovnih disciplina, prati sve pravce suvremene umjetnosti, jezično je savršena, sigurna i u najboljem značenjskom smislu odražava naše vrijeme. Veliki broj autora koji su se odazvali natječaju, 107, sam po sebi, dokazuje privrženost jednoj umjetnosti koja nije samo tehnika i tehnologija, već više traženje osobnog izraza i svog mjesta u sve složenijim promjenama u vizualnim umjetnostima 21. stoljeća. Zanimljivo je i za sve nas dragocjeno što su se na ovu manifestaciju odazvali i oni autori čija je vrijednost već davno potvrđena, kao i da su zastupljene gotovo sve tehnike ali i individualna traženja posebnog načina u ovladavanju grafičke discipline na prostorima bivše Jugoslavije.”

Prigodom otvorenja izložbe u Zagrebu govorili su:
• akad. slikarica Nataša Brkić, autorica natječaja i organizatorica, voditeljica Galerije SKC Novi Beograd,
• Milenko Đurić (magistar ekonomskih nauka i profesor na Visokoj turističkoj školi) u ime pokrovitelja izložbe, Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda
• u ime ULUPUH-a: Tomislav Marić, predsjednik Umjetničkog savjeta ULUPUH-a i Anastazija Debelli, potpredsjednica ULUPUH-a

Izložba se može pogledati do 30. studenog u radno vrijeme galerije: radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.

Slične vesti