13.9 C
Belgrade
30/03/2023
kutak za mlade Srbija

Treća TEDxNoviSad konferencija

u-susret-trecoj-tedxnovisad-konferenciji-pod-sloganom-sanjaj-stvaraj-promeni-postaniNOVI SAD – Treća po redu TEDxNoviSad, nezavisno organizovana konferencija pod licencom TED-a, održaće se u subotu, 19. oktobra 2013. godine, u Studiju M (Ignjata Pavlasa 3), u Novom Sadu. Ove godine, TEDxNoviSad će ugostiti 300 posetilaca i time postati najveći TEDx događaj do sada organizovan u Srbiji. Ovogodišnji slogan “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.” okupiće talentovane i kreativne govornike različitih profesionalnih orijentacija i interesovanja. Govornici će predstaviti inovativne ideje, podeliti svoje misli i iskustvo u poljima kojima se bave, a sve sa ciljem da inspirišu ljude da, poput njih, sanjaju, stvaraju, menjaju okolinu i postanu ono što žele. Konferencija je namenjena svima koji tragaju za inspiracijom i pozitivnim uzorima u svom okruženju.

Kombinacijom govora koji se drže uživo i projekcije pojedinih TED videa, publika će biti u prilici da čuje interesantne govornike koji imaju nove ideje ili na postojeće gledaju iz drugačijeg ugla i teme koje pomeraju ustaljene društvene granice. Na interaktivnim sesijama učesnici će moći da se druže i upoznaju kako međusobno, tako i sa govornicima, kao i da podele svoje priče i ideje vredne širenja.

Javnosti su do sada prezentovani sledeći govornici  ovogodišnje TEDxNoviSad konferencije:

–          Jelena Jovanović, Piratkinja, koja će publici govoriti o različitim kontroverzama koje se kriju iza procesa kreiranja društvene alternative. “Kako su Pirati postali globalna sila?”, “Da li je ova avangarda s interneta zaista kadra da napravi promene?”, “Kako razmišljaju Pirati u Srbiji, čemu se nadaju?”, “Ko stoji iza analiza koje prave i objavljuju ovdašnji aktivisti?”, “Šta pokazuju statistike, odakle dolazi napredak u društvima i kulturi?”, “Zašto su uzbunjivači i Wikileaks važni, i koje su sličnosti i razlike između piratskih i srodnih pokreta koji su nastali na internetu?” – su samo neka od pitanja na koja će Jelena tokom svog izlaganja odgovoriti.

–          Slobodan Šušnjević, jedan od pokretača inicijative “Kritična masa“ u Novom Sadu, govoriće o tome na koji način je pojam “kritična masa” povezan sa biciklizmom, ali i o širem značaju same inicijative. Kritična masa je globalni pokret, ali i događaj u Novom Sadu koji svakog poslednjeg petka u mesecu okuplja bicikliste, ljubitelje biciklizma i ostale aktiviste sličnih interesovanja. Nastao je nakon okupljanja biciklista na Trgu slobode u znak protesta zbog ispisivanja kazni za vožnju bicikla kroz centar. Sa namerom da se poboljša biciklistički saobraćaj u gradu, ovaj događaj i društvene mreže su bili sjajan teren za širenje ideje kritične mase i animiranje zainteresovanih da učestvuju.

–          Aleksandra Savić, načelnica Odeljenja za edukaciju, komunikaciju i marketing Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, govoriće o značaju muzeja i njihovoj ulozi čuvara prirodnog i kulturnog nasleđa svakog naroda. U svom govoru izložiće zašto su nam muzeji i dalje potrebni, kojim vrednostima nas mogu naučiti i kako da ih, i u digitalnoj eri, posmatramo na jedan sasvim drugačiji način.

U narednom periodu biće saopštena imena ostalih govornika.

Ovom prilikom, TEDxNoviSad poziva sve zainteresovane da se prijave i budu deo jednog zanimljivog događaja. Prijavni formular za učešće se može naći na veb sajtu www.tedxnovisad.com. Broj mesta je ograničen.

Za više informacija o ovom događaju posetite veb stranicu www.tedxnovisad.com. Kako biste primali dodatna obaveštenja i najave govornika, ali i mogućnosti da osvojite karte za konferenciju, pridružite se stranici na Fejsbuku (www.facebook.com/TEDxNoviSad) ili Tviteru (www.twitter.com/tedxnovisad).

 

O TEDx-u

U duhu ideja vrednih širenja, TED je pokrenuo TEDx – program lokalnih, nezavisno organizovanih događaja koji okupljaju ljude koji žele da dožive iskustvo TED-a. Naš događaj nazvan je TEDxNoviSad, gde x=nezavisno organizovan TED događaj. Na TEDxNoviSad, kombinacijom snimljenih TED govora sa govorima koji se drže uživo, želimo da pokrenemo duboku diskusiju i povezanost u malim grupama. TED Conferences obezbeđuje opšta uputstva za TEDx program, ali individualni događaji, kao što je naš, u potpunosti su samostalno organizovani.

O TED-u

TED je neprofitna organizacija posvećena Idejama Vrednim Širenja. Sve je počelo 1984. kao godišnja konferencija koja okuplja neke od vodećih svetskih mislilaca i praktičara kako bi podelili ono čega su najstrastveniji. “TED” znači Technology (tehnologija), Entertainment (zabava) i Design (dizajn) – tri široke oblasti koje, zajedno, oblikuju našu budućnost. Zapravo, program konferencije je i obuhvatniji od toga, jer prikazuje značajne ideje iz različitih disciplina.

Pored dve godišnje konferencije – prolećne TED konferencije u Long Biču i Palm Springsu (Kalifornija), kao i TEDGlobal konferencije u Edinburgu u Velikoj Britaniji svakog leta, TED uključuje :*

–          TEDTalks sajt na kome se nova predavanja postavljaju svakog radnog dana;

–          Open Translation Project (Projekat Otvorenog Prevođenja) koji omogućava da volonteri širom sveta prevedu TED govore na svoje jezike, čime oni postaju dostupni širem auditorijumu;

–          TED Conversations, društvenu platformu gde posetioci mogu da razmenjuju svoja mišljenja na tri načina: objavljujući svoje ideje, postavljajući pitanja ili učestvujući u debati (IdeasQuestionsDebates);

–          inspirativni TED Fellows program, kao i TED Prize, nagradu koja izuzetnim pojedincima pruža šansu da ostvare svoju želju koja može promeniti svet.

Neki od dosadašnjih govornika bili su i Bil Gejts, Džejn Gudal, Frank Geri, Elizabet Gilbert, premijer Velike Britanije Gordon BraunStiven HokingSaša VučinićDžejmi Oliver i mnogi drugi.

Pratite TED na veb sajtu ted.com, i na društvenim mrežama: Fejsbuku (facebook.com/TED) i Tviteru (twitter.com/TEDTalks).

Slične vesti