0.5 C
Belgrade
28/01/2023
region

Transmediale 2011

Međunarodni festival umetnosti i digitalne kulture Transmediale u Berlinu, čije će naredno izdanje biti održano od 1. do 6. februara 2011. godine, raspisao je konkurs za takmičarski program i za festivalske nagrade (Transmediale Award 2011, Vilém Flusser Theory Award 2011 i nova Open Web Award 2011).
Transmediale i CTM (club transmediale) primaju za Transmediale Award 2011. radove koji odgovaraju izazovima rapidno promenljivih digitalnih, tehnoloških i mrežno orijentisanih kultura.

Očekuju se originalni, inovativni i vizionarski radovi širokog spektra formi, procesa i prakse, koji propituju i obogaćuju razumevanje odnosa globalnog kompleksa, medijski obuhvaćenog i tehnološki raznolikog društva. Poželjni su radovi koji predstavljaju nove i kritičke forme digitalnog izraza, interakcije i saradničkih praksi, kao i radovi iz zemalja i regiona u kojima digitalna umetnost tek nastaje.

Članovi žirija za Transmediale Award 2011 su Marisa Olson (New York), Matteo Pasquinelli (Amsterdam), Brandon Labelle (Berlin), Thomas Maćo (Berlin) i Defne Ayas (Šangaj).

Konkurs je otvoren i za Vilém Flusser Theory Award 2011 (VFTA), a u saradnji sa Mozillom ustanovljena je nova Open Web Award 2011. VFTA promoviše inovativnu teoriju medija i prakse orijentisane na istraživanja aktuelnih pozicija u digitalnoj umetnosti, medijskoj kulturi i umreženom društvu. Osnovana 2008. godine u znak podrške primernim kritičkim medijima i istraživanjima digitalne umetnosti, VFTA je rezultat saradnje festivala Transmediale i Univerziteta umetnosti u Berlinu (UdK).

Budžet za Transmediale Award i Vilém Flusser Theory Award 2011 je 10.000 evra.

U saradnji sa platformom Mozilla, Transmediale je ustanovio nagradu Open Web Award 2011, novu platformu za radikalne, kreativne i inovativne umetničke radove i projekte koji su na vebu ili su o vebu, koriste otvorene i slobodne tehnologije i iniciraju participaju i/ili saradnju.

Projekti bi trebalo da demonstriraju i/ili objektivnu kritikuju potencijal otvorenih veb pitanja, a posebna pažnja biće posvećena onima koji kreativno koriste HTML5 i drugim razvojnim “otvorenim” tehnologijama. Cilj je afirmisati i ideju i materijalnost (otvorenog) veba na način koji podstiče nova razmišljanja i praksu.

Dobitnik Open Web Award 2011 primiće nagradu u iznosu od 5.000 evra, a biće mu omogućena i podrška Drumbeata (http://drumbeat.org). Osim pojedinih specifičnih kriterijuma, sve ostale propozicije su iste kao za transmediale Award 2011.

Rok za prijavljivanje je 31. jul 2010.

Prijavljivanje se obavlja onlajn, a potrebno je prethodno se registrovati na sajtu www.transmediale.de

Više o proceduri i načinu prijavljivanja moguće je naći OVDE

Slične vesti