12.8 C
Belgrade
01/04/2023
festivali region Srbija vesti

Transeuropa festival u Beogradu  – najava programa

Foto kolektiv KameradesTransevropa festival postoji od 2007. godine, a kako je ranije najavljeno od 01. do 05.  oktobra biće održan u Beogradu na nekoliko lokacija.

Besplatni programi, tokom ova četiri dana publici će ponuditi mnoštvo umetničkih intervencija u javnom prostoru, debate o ekonomskom, socijalnom i političkom stanju u Evropi trenutno, projekcije filmova i radionice.

Zvanično otvaranje festivala posvećeno jednoj od glavnih tema „Migracije“ zakazano je za 11 sati ujutru 01. oktobra u velikoj sali Centra za kulturnu dekontaminaciju. Narednih dana u istom prostoru posetioci će imati priliku da pogledaju performans Bojana Đorđeva „Nije to crvena, to je krv“, prisustvuju diskusiji na temu uloge savremenih medija u novim političkim partijama o kojima će govoriti Huan Julio Sančez iz Šapnije i Adam Ramsej (openDecracy) iz Velike Britanije. Danas aktuelni politički pokreti, kao jedna od glavnih programskih okosnica festivala biće i tema  panela u kojem učestvuju Joana Dias iz Građanske akademje iz Portugala pokretača prošlogodišnjih protesta protiv uvođenja mera štenji u ovoj zemlji.  Pored nje, govoriće još i Filipe Gonzales iz španskog Zemosa, pokreta koji je delom formirao danas već širom sveta poznati Podemos.  Već prvog dana Transevropa festivala u Dom Omladine Beograda dolazi i Piter Sunde, jedan od suosnivača Pirate Bay platforme koji će za ovu priliku javno intervjuisati jednog od trenutno najpoznatijih analitičara savremene evropske i globalne ekonomije  Breta Skota. On je takođe autor nedavno objavljene knjige koja prepričava njegovo iskustvo aktiviste u oblasti alternativnih ekonomija. Još jedna nova knjiga koja će biti predstavljena trećeg dana festivala u Kulturnom centru Grad nosi naslov „Džentrifikacija Savamale“ i zajedničko je delo grupe autora iz Beograda i Ciriha. Dobrica Veselinović iz Beograda će sa ostalim koautorima govoriti o najvažnijim saznanjima do kojih su došli pišući o urbanističkom, društvenom i kulturnom razvoku Savamale u proteklih nekoliko godina.

U okviru umetničkog programa Serdji Kamara fotograf iz Španije prikazaće svoje radove nastale kao posledica njegovog višegodišnjeg rada u izbegličkim kampovima širom Evrope i Afrike. Veliki formati postavljeni u prolazu Bezistan između Terazija i Trga Nikole Pašića prikazuju borbu ljudi da pređu zid podignut na severu Maroka kao granica odbrane od velikog broja onih koji tim putem pokušavaju da uđu u Evropu.

U Beograd za ovu priliku dolazi i kolektiv Ogino Knaus koji će se predstvaiti izložbom u Galeriji Remont gde će prikazati svoje dosadašnje prakse u oblasti kreiranja audio vizuelnih instalacija objedinjenih u projektu pod nazivom “Exercises in Urban Reconnaissance”.

Ceo program Transeuropa festivala koji ove godine zajedno realizuju inicijatori Evropske alternative u saradnji sa lokalnim partnerom Ministarstvo prostora iz Beograda  možete pogledati na adresi www.transeuropafestival.eu ili se pojedinostima informisati putem zvanične Facebook stranice.

Kontakt osoba: Virdžinija Đeković, + 381 60 51 69 228, virdzinia@gmail.com

Slične vesti