6.7 C
Belgrade
03/02/2023
časopisi region

Tiskan novi broj godišnjaka književne zaklade „Fra Grgo Martić“

Godisnjak omot - netOvih dana tiskan je novi, treći broj Godišnjaka Književne zaklade/fondacije „Fra Grgo Martić“. Na 128 strana finog papira, od korica do korica u boji, ukratko je zabilježeno sve ono čime se Zaklada bavila od sredine 2010. do kraja 2012. godine. Godišnjak je uredio Milo Jukić.

U rubrici Kronika navedeno je sve bitno što se tiče Zaklade: izvještaji o promocijama knjiga, književnim večerima te drugim aktivnostima koje je Zaklada organizirala ili u njima sudjelovala. U posebnim rubrikama prezentirani su dojnovi sa književno-prevoditeljske kolonije te predstavljena akcija „1000 knjiga za kulturne i obrazovne institucije u BiH“.

Posebno mjesto zauzima dodjela književnih nagrada te brojni prikazi nagrađenih knjiga. Sve je ilustrirano brojnim fotografijama, kao i člancima iz medija koji su pratili Zakladu u njenim aktivnostima.

Književna zaklada/fondacija «Fra Grgo Martić» osnovana u rujnu 2006. godine. Osnivač i financijer je «Stanić grupa», privatna kompanija iz Kreševa. Cilj osnivanja Zaklade je poticanje književnog stvaralaštva, te poboljšanje materijalnog položaja književnih stvaralaca. U tom smislu Zaklada svake druge godine raspisuje natječaj za književnu nagradu „Fra Grgo Martić“, koja se dodijeljuje u šest kategorija, a najbolje rukopise bira žiri u lijem sastavu su eminentni bosanskohercegovački književnici Stevan Tontić, Amir Brka i Dragan Marijanović.

Osim književnog natječaja, Zaklada se bavi i stipendiranjem studenata književnosti, organiziranjem znanstvenih skupova,  izdavačkom djelatnošću te svim drugim djelatnostima koje mogu doprinijeti razvoju književnog stvaralaštva.

Slične vesti