0.7 C
Belgrade
28/01/2023
nagrađeni radovi region

Tijana Banović: Nekad i sad („Stanislav Preprek“ 2012 – druga nagrada)

Nekad …

Smatram da je mator svako ko ima preko dvadeset godina . Moja baka kuva najbolju kafu . Posluži mi je u najmanjoj šolji , a ja je srčem čitavo jutro . Ne bojim se da je pijem , jer od bakine kafe ne izrasta rep . Najveću radost mi pruža skakanje po barama .

2012-03-13-kul-str-drago-dedic-PRERIJA-1990-ulje-na-platnu-73x60-cm.-246x300Ljubav , to je onaj dan , kad smo se gledali pored reke . Podelio je sa mnom sve , čak i svoje vaške .
Hrabrost , to je kad skineš onu ogromnu sasušenu krastu sa kolena u roku od tri sekunde .
Bol , to je kad pojedeš pola tepsije pite sa višnjama , pa te posle muči stomak .
Bojim se ljudi koji nose akt-tašne . Oni se nikada ne smeju . Volela bih da ih zagolicam .

Bila sam najmanja u svom društvu i jedva sam čekala da odrastem , do one tačke kada fizička veličina postaje nebitna , naspram veličine koju nosim u sebi .

Sada …

Imam trideset i dve , smatram da sam u najboljim godinama . Pijem samo kafu bez kofeina , najčešće u žurbi , na putu do posla . Najviše mrzim kada novim cipelama zgazim u baru .

Nemam vremena za ljubav . Ne razmišljam o bolu . Smatram da je hrabar moj šef , koji mi nikada ne daje slobodan dan . Nosim akt-tašnu i više ne umem ni da odglumim osmeh .

Odrasla sam i to je najgora odluka koju sam donela u životu!

Tijana Banović je rođena 1986.godine u Kruševcu. Apsolvent je srpske književnosti i jezika. Prva kratka priča joj je objavljena u zborniku „O malim i velikim stvarima“, izdavačka kuća Alma, 2012. godine. Osvojila je drugu nagradu za kratku priču, u kategoriji do trideset godina na Četvrtom međunarodnom festivalu poezije i kratke priče „Stanislav Preprek“. Saradnik je „Wannabe magazina“ i portala „Pozdrav suncu“. Završava svoj prvi roman. Živi i radi u Beogradu.

Slične vesti