8.4 C
Belgrade
21/03/2023
region Srbija

Tešiću nagrada „Zmaj Ognjeni Vuk“

Pesnik Milosav Tešić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Zmaj Ognjeni Vuk“ koja će mu biti uručena 17. oktobra na međunarodnom festivalu poezije „Smederevska pesnička jesen“.

Tešič je priznanje osvojio za zbirku pesama „Mlinsko kolo“ u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda. Kako su članovi žirija danas saopštili novinarima, ta zbirka pesama sa velikom umetničkom snagom aktivira i nadgrađuje folklorno-mitološki sloj srpske kulture i povezuje ga sa dramatičnim vidovima istorijskog i savremenog postojanja.

Na konkurs za nagradu „Zmaj Ognjeni Vuk“ prijavilo se više od šezdeset pesničkih naslova autora iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. Prema objašnjenju žirija, razmatrana su samo prva izdanja, a ne i knjige sabranih, izabranih pesama, izbori ili dela ranije objavljena pod drugim naslovom.

Nagrada „Zmaj Ognjeni Vuk“ ustanovljena je pre deset godina i dodeljuje se za najbolju pesničku zbirku objavljenu na srpskom jeziku od jula prethodne do jula tekuće godine.

Milosav Tešić objavio je zbirke pesama „Kupinovo“, „Ključ od kuće“, „Blago Božije“, „Prelest severa“, „Krug račanski, Dunavom“, „Bubnjalica u pčelinjaku“ i zbirku „Najlepše pesme Milosava Tešića“.

IZVOR: BETA

Slične vesti