15.7 C
Belgrade
24/03/2023
festivali pozorište region Srbija vesti

Teatri iz Brazila, Irana, Jermenije i Kazahstana u Subotici

Na predstojećem Međunarodnom festivalu pozorišta za decu koji će od 15. do 21. maja biti održan u Subotici, među pozorišnim trupama iz 18 zemalja nastupiće i gosti iz Brazila, Irana, Jermenije i Kazahstana, najavili su organizatori.

U zvaničnoj selekciji Festivala nastupiće Pozorište „Opera na mala“ iz Sao Paola, Pozorište „Arija“ iz Teherana, Državno pozorište lutaka „Hovhanes Tumanjan“ iz Jerevana i Oblasno pozorište lutaka „Alakaj“ iz Aktobea. Najavljeno je i gostovanje umetnika iz Perua, a za festivalske nagrade takmičiće se i pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Turske i Srbije.

O nagradama u takmičarskom programu odlučivaće žiri u kojem su glumac i reditelj Robert Valtl iz Slovenije, reditelj i dramski pisac Vladimir Birjukov iz Rusije, scenograf i kostimograf Pavel Hubička iz Češke, reditelj i teatrolog Jaroslav Antonjuk iz Poljske i teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Radonjić iz Srbije. Festival će ugostiti više od 2.000 učesnika, a pored premijernog programa u Subotici, najavljene su i reprizna izvođenja predstava u Segedinu (Mađarska). Predstave će se igrati u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“ u Subotici.

Težište Festivala, kako su najavili organizatori, biće na rumunskom lutkarstvu koje će biti predstavljeno izložbom lutaka, kostima, scenografije i plakata rumunskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Vršcu, naučnim skupom i drugim programima.

Više informacija na zvaničnom sajtu: www.lutfestsubotica.net

 

Slične vesti

1 comment

aleksandra 09/05/2011 at 16:30

da li konferencija za novinare odrzava sutra 10.5.2011. u „ATELJE 212″….tako sam cula…hvala unapred…:)))

Comments are closed.