24.1 C
Belgrade
31/05/2023
nagrađeni radovi region

Tanja Milutinović: Miss kišobrana (Akt 2013 – Druga nagrada)

kisobranNa pešačkom prelazu sudaraju se kišobrani. Gurkaju se, potkače, zapnu jedni za druge,  nešto  nervozno progunđaju, i žurno grabe dalje. Dan je, a mrak je. Vetar nervozno zasipa susnežicom, kuša kišobranima snagu, krivi ih, izvija…Najednom, kao da se sve stišava,  ukazuje se –  Ona.  Evo je, jezdi kao mala pokretna bašta sa probranim cvetovima, obrubljena volanima. Odmah se izdvojila veličinom i žarkim bojama. Prolazi visoko izdignuta iznad svih, vesela, svesna da je izuzetna.

Kišobrani su zastajali, umirili se, pa se razmakli da je propuste. Za nju nije postojala gužva, a ni vetar joj nije mogao ništa. I kad je prošla kraj nas, moj kišobran se povio, i izvrnuo za njom, nevernik, ostavljajući mi lice da ga bije vetar, i čupajući se divlje iz  ruke, u nastojanju da je sledi.

 

Tanja Milutinović, rođena u Beogradu. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Grupi za srpsku književnost i jezik.

Dobitnica sledećih nagrada: Druga nagrada na regionalnom konkursu za najkraću priču časopisa „Akt“ 2013; Druga nagrada za kratku priču na konkursu satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon“ 2011; Treća nagrada za poeziju na konkursu Ulaznica u Zrenjaninu 2011; Prva nagrada Narodne biblioteke Bor, za kratku priču, 2007; Prva nagrada iz oblasti kratke prozne forme na Svetosavskom književnom konkursu u Knjaževcu, 2007; Druga nagrade za poeziju na konkursu „Rade Tomić“ , 2007.

Pesme, priče i eseje objavljuje u periodici: Savremenik, Sveske, Gradina, Književni list, Književne novine, Polja, Koraci, Mons Aureus, Ulaznica, Zlatna greda, Časopis »Priča«, Putevi kulture, Večernje novosti (Kulturni dodatak), Politika (Kulturni dodatak),Međaj,Ulaznica, Trag, Treći trg, Akt, Sent, Avangard, Dometi, Nova zora, Književnik (Banja Luka), Eriden (Rijeka), Irin Pirin (Bugarska), i dr.

Zastupljena u Antologiji najkraće priče na srpskom jeziku pod naslovom Zrnca, u izdanju Male klasične biblioteke Izdavačkog preduzeća Legenda iz Čačka,

Zastupljena u mnogim zajedničkim zbornicima kratkih priča

 

Zbirka pesama: Šetnja po sobama

Zbirka kratkih priča (rukopis) : U mreži

Slične vesti