Home » Posts tagged with » Македонија
Неготино: Пионерски чекор на лицата со ментален хендикеп во изведба на претставата “Итар Пејо и Насрадин Оџа“ (Да подадеме рака – да подареме насмевка)

Неготино: Пионерски чекор на лицата со ментален хендикеп во изведба на претставата “Итар Пејо и Насрадин Оџа“ (Да подадеме рака – да подареме насмевка)

  Претставата “Итар Пејо и Насрадин Оџа“ претставува пионерски чекор по прв пат во Македонија да се подготви и реализира театарска претстава во која учествуваат лица со пречки во менталниот развој, корисници на услугите на Центарот за помош на лица со ментален хендикеп ПОРАКА НЕГОТИНО и студенти и ученици од општина Неготино. Со заеднички сили, […]

„ВЕЧНА КУЌА“ од Јордан Плевнеш, победник на конкурсот за текст со кој свечено ќе се отвори „Стариот театар“

  Министерот за култура Елизабета Канческа-Милевска го објави добитникот на текстот според кој ќе се работи драмска претстава која премиерно ќе биде изведена на отворањето на Стариот театар следната година. Неговиот текст „Вечната куќа“, кој се темели врз апстрактната, воедно и длабоко хумана идеја за куќата како идеален дом, наш македонски дом, е многу актуелен и […]

Continue reading …
„Одење по вода. Скица за една поетика“ – Пија Тафдруп

Данска има долга традиција на поезија, која оди наназад сî до старите балади. Но, ние, Данците, имаме и повеќе од тоа. Во текот на дваесеттиот век развивме жанр кој врз поезијата имаше влијание слично на она од студиите по реторика на големиот антички филозоф Аристотел. Особено Аристотел е познат по својата поетика. Теоријата на поезијата […]

Continue reading …
51-то „ОХРИДСКО ЛЕТО ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕНО СО МУЛТИМЕДИЈАЛЕН СПЕКТАКЛ“

Со мултимедијалниот спектакл  „Трилогија Романа“ од Оторино Респиги, во продукција на шпанската компанија „Ла фура дел Баус“, на 12 јули, втоник, на Античкиот театар свечено ќе биде отворено 51 издание на најзначајната културна манифестација во земјата, фестивалот „Охридско лето“. Овој проект кој е дел од светската премиера, која по изведбата во Валенсија и Рим се […]

Continue reading …
„Диви цветови. Со пеперутка меѓу прстите и звук на пчели во кожата“ – Вера Чејковска (превод: македонски и англиски)

Есеј За делото на Нанси Морехон Колективната совест, вистинската смисла на човековото опстојување, има лице ишарано со многу длабоки лузни. Во една од нив, сé уште ја гледаме долгата низа на Африканци оковани во синџири, собрани на препад од под непоматеното африканско сонце, во детални трговски пресметки разменети на европските пристаништа за американски шеќер, тутун […]

Continue reading …