5.4 C
Belgrade
29/11/2022
region Srbija vesti

Svetski dan poezije MI NISMO VAŠA DECA, od 20. do 22. marta

poetrySVETSKI DAN POEZIJE 2014: MI (NI)SMO VAŠA DECA!                        

Kulturni centar Beograda, Biblioteka grada Beograda, Parobrod, Muzej Ive Andrića

Kulturni centar Novog Sada, Francuski institut, Dani frankofonije, Gete institut, Literarni kafe                                                   

20, 21. i 22. mart 2014.

Kulturni centar Beograda je 2001. pokrenuo program posvećen poeziji, povodom Svetskog dana poezije, da bi u međuvremenu još nekoliko uglednih institucija u Srbiji takođe organizovalo posebne programe posvećene popularizaciji ovog književnog žanra. Namera nam je da se 2014. svi okipimo pod zajedničkim programskim imeniteljem i koordinisanim akcijama u Beogradu i Novom Sadu.

Osnovna tema SDP 2014. pratiće objedinjujuću programsku temu KCB-a: odnos „starost – mladost“, kao kreativni i/ili inhibirajući odnos, dijalog koji (ne) postoji između različitih pesničkih generacija i poetičkih grupa i pokreta, prevashodno u Srbiji (na primeru beogradskih i novosadskih pesničkih scena), kao i na primeru nekoliko pesničkih opusa autora sa nemačke, slovenačke, ruske, italijanske i japanske pesničke scene.

Da li „očevi“ više vole „sinove“, a „majke“ svoje „ćerke“, ili obrnuto? Ko ima najviše „dece“ među pesnicima, a ko najviše „roditelja“? Kako, i da li se rešavaju problemi „u krugu porodice“? Koji je „muški“, a kakav je „ženski“ način rešavanja problema (pesme)? Ovo su samo neka od pitanja koja će se kroz razgovore o poeziji, čitanja novih pesničkih ostvarenja i akcije animiranja publike razmatrati tokom trodnevne manifestacije.

Programska specifičnost Festivala je predstavljanje autora čije stvaralaštvo počiva na povezivanju poezije i izvođačkih umetnosti, tj. odnos poezije i drugih medija. Ove godine publici će biti predstavljen Umberto Fjori (Italija), kao autor koji stvara i u domenu muzike, i čiji je poetičke kredo – „gest i glas autora temelj su poezije; vratiti poeziji telo…“, Monika Rink (Nemačka) koja kreira poetske tekstove u radio-formatu i Đani Gregori Forne (Francuska), pesnik, muzičar i glumac koji će svoj tekst Još i to!!!” izvesti kao video-koncert. 

Inostrani učesnici: Monika Rink (Nemačka), Mucuro Takahaši (Japan), Umberto Fjori (Italija), Đani-Gregori Forne (Francuska), Aleksej Ribakov alias Makušinski (Rusija), Ana Brnardić (Hr), Uroš Prah (Sl), Tibor Hrs Pandur (Sl), Vladimir Đurišić (Cg), Miklavž Komelj (Sl). 

Učesnici, pesnikinje/pesnici iz Srbije: Ljubomir Simović, Radmila Lazić, Dubravka Đurić, Danica Vukićević, Jelena Marinkov, Mirjana Stefanović, Mirko Magarašević, Nenad Milošević, Milan Đorđević, Kajoko Jamasaki, Petar Matović, Bojan Savić Ostojić, Vladimir Stojnić, Vladimir Tabašević, Goran Korunović, Biljana Andonovski, Dejan Ilić, Vladimir Kopicl, Slobodan Tišma, Tamara Šuškić, Slobodan Ivanović, Bojan Samson, Dragoslava Barzut, Ana Marija Grbić, Ljiljana Đurđić, Marija Midžović, Gojko Božović, Predrag Petrović, Svetislav Travica i Siniša Tucić.

Urednik programa manifestacije: Nenad Milošević

Koncept manifestacije: Olivera Stošić Rakić

Slične vesti