4.7 C
Belgrade
04/02/2023
izložbe Srbija vesti

Šverc i kolaboracije

Šverc i kolaboracije #1
the color of šverc is golden.

Šverc – crna berza, trgovina na crno, krijumčarenje,
Klajn, I. i Šipka, M. (2006.) Veliki rečnik stranih reči i izraza Novi Sad: Prometej
Ovde se promoviše iznalaženje novih ili recikliranja starih modela komunikacije i razmene ideja, slika i rada.

Šverc i kolaboracije je pilot izložba o komunikaciji, o mogućnosti i nemogućnostima iste. Ova izložba traži nekoliko uzbudljivih trenutaka. Predložene su neke datosti. Jedna je da se formiraju parovi ili kolektivi autora koji sarađuju na realizaciji dela. Autori se u nekim slučajevima poznaju, ili ih kustos spaja, a da ih pritom ne poznaje, ili sami umetnici preporučuju jedni druge za saradnju ili nešto treće, zanimljivije. Temu i medij biraju sami autori.
Ovakva situacije i ove datosti proizvode nekoliko uzbudljivih trenutaka. Prvi je što umetnici, koji u većini slučajeva nisu iz iste zemlje, moraju da pronadju neki adekvatan način, ili kanal za komunikaciju i razmenu. Dalje moraju da pronađu format komunikacije koji će im odgovarati i tek onda da se dogovore o predmetu rada. Ovo zaobilazi dogovorene okvire razmene i pronalazi rupe u njima, koristeći ih za svoju korist/stvar. Ovde nema subverzivnog delovanja, ne ide se na raskrinkavanje sistema komunikacije, već samo na pronalaženja prikladnog formata za ličnu upotrebu.
Drugi uzbudljiv trenutak, je izbor da se ćuti i prepusti. Jedna strana je spremna na to da će sadržaj komunikacije, nekakav dokument, morati da preda dalje, nekome koga nepoznaje ali koga bira da u njega ima poverenje.
Za potrebe izlaganja ovih dokumenata je izabran prostor hotela Sloboda u Pančevu. Hotel je privatizovan, ali je igrom slučaja ostao prazan. Ova izložba nije tu da bi skrenula pažnju na uticaj primenjenog modela privatizacije na urbanost i gradsku sredinu. Ova izložba i ono što izlaže samo koristi trenutnu situaciju gde nešto stoji prazno i gde je moguće privremeno realizovati nešto što je lično. Ono što se izlaže su radovi/dokumenta ove komunikacije. Izložba se otvara 06.07.2011. u 18h. Hotel Sloboda se nalazi u centru Pančeva Trg kralja Petra I, preko puta zgrade Gradske uprave.
Projekat je realizovan sredstvima iz budžeta grada Pančeva, kroz saradnju galerije Elektrika i Doma omladine Pančevo. Autor projekat Marko Salapura.

Zajedno su švercovali
Petra Zlonoga(hr) i Vuk Palibrk(srb)
Emilija Radojičić(srb) i Mario Kolarić(hr)
Marija Strajnic (srb) i Goran Jovanovic (cro)
Damjan Kecojević(srb), Vladimir Pejković(srb) i Iva Čukić(srb)
CROSSLINK WORKSHOP
Karkatag (srb)
Hrib Aleksаndar(srb), Iva Mаria Jurić(hr), Doriаn Mаndžukić(hr) i Marko Salapura(srb)

Slične vesti