4.6 C
Belgrade
31/01/2023
izložbe region Srbija

Sve slike i biste ‘srpske majke’ Natalije Obrenović

Ne samo da je bila omiljena u narodu, koji ju je nazivao srpskom majkom jer mu je pomagala na sve moguće načine, ali i sažaljevao je kao nesrećnicu silom odvojenu od sina, najpre knjeginja, a zatim kraljica Natalija kao visokoobrazovana žena u beogradskoj čaršiji bila je poznata i kao znalac i poštovalac umetnosti.

Slikali su je i vajali naši najpoznatiji portretisti, ali i strani. Njen portret autora Uroša Predića, koji je danas u privatnom vlasništvu u Torontu, a o kojem je „Blic“ u više navrata pisao, jedan je od najreprezentativnijih. Istražujući gde se još nalaze njeni portreti i ko ih je radio, zasad smo došli do podatka da ih ima čak 11 (sedam u Beogradu, tri u Smederevu i jedan u Trstu).

Doskora najpoznatiji bio je Nalatilijin portret koji je naslikao majstor Vlaho Bukovac. Pošto se pročuo u Parizu s „Velikom Izom“, na poziv srpskog dvora stiže mu narudžbina za portret kraljice Natalije. Bukovac u Beograd dolazi 1882. sa ambicijom da portret izloži na Pariskom salonu.

„Kraljica Natalija želela je portret u prirodnoj veličini i u bal-toaleti. Bila je mlada, vrlo dražesna, prava lepotica, kakvoj je teško naći suparnicu“, navodi Bukovac u knjizi „Moj život“.

Bukovčev portret, međutim, nije izložen na Salonu 1883. zbog velikog političkog skandala do kojeg je doveo razlaz vladarke od kralja Milana. Umetnik je kasnije ponovo bio pozvan na srpski dvor, ali ovog puta da slika kralja Milana. I Bukovčev portret kraljice Natalije i portret kralja Milana nalaze se u fundusu Narodnog muzeja u Beogradu, gde je pohranjena i jedna vladarkina bista. Bista je delo našeg prvog modernog vajara Petra Ubavkića.

– Kraljica Natalija Obrenović, koja je inače rado pomagala umetnike, angažovala je Ubavkića 1886. da napravi njen portret, tako da je on tokom decembra izmodelovao studiju u glini.

Kako je kraljica bila zadovoljna urađenim delom, verovatno mu je zahvaljujući njenom posredovanju omogućeno da kao državni pitomac ostane još dve godine u Rimu, gde je 1887. portret izveo u kararskom mermeru.

Budući da je zbog nesuglasica s kraljem Milanom kraljica Natalija 1891. morala da napusti Srbiju, portret je došao u posed Više ženske škole, čiji je ona bila pokrovitelj, a 1910. škola ga je poklonila Narodnom muzeju – kaže Vera Grujić, koja vodi zbirku skulptura u našoj najznačajnijoj nacionalnoj ustanovi.

Verovatno najbliži dvoru Obrenovića bio je portretista Stevan Todorović, koga je kraljica Natalija 1883. uzela i da radi ikonostas niške crkve.

– Stevan Todorović je portretisao gotovo sve članove brojne porodice Obrenović. Natalija, kći moldavskog bojara i ruskog pukovnika Petra Ivanoviča Keško i princeze Pulherije, rođene Sturca, udala se za kralja Milana 1875. Todorovićeva slika, ulje na platnu iz 1883, komponovana je u ovalu, do pojasa u poluprofilu. U autobiografiji Stevan Todorović navodi da je njen portret radio u svojoj kući u Beogradu za potrebe Srpskog poslanstva u Carigradu. Portret je vraćen iz Istanbula u Beograd 1967. godine – napominje Jasna Marković, rukovodilac likovne zbirke Muzeja grada.

Osim Natalijinog porteta, u Muzeju grada Beograda, drugi kraljičin portret (u ovalu), takođe Todorovićev, ali iz 1880, sačuvan je u zbirci Doma Jevrema Grujića.

U Istorijskom muzeju Srbije pohranjena su pak tri kraljičina portreta koje su potpisali strani majstori. Dva su njene biste u gipsu, koje je izradio mađarski vajar Alajoš Štrobl fon Liptoujvar. Jedna je iz 1886, dobijena na poklon od Arhiva Srbije 1973, druga od porodice Žujović 2002, piše u katalogu zbirke skulptura muzeja koji je sačinila Tijana Jovanović Češka.

Treće delo je slika Johana Vejlanda starijeg iz 1887. godine.

Iz Muzeja u Smederevu saznajemo da je Stevan Todorović autor još jednog Natalijinog portreta iz rane mladosti.

– Taj Natalijin portret iz 1875. čuvamo u vili dinastije Obrenović „Zlatni breg“. U Muzeju imamo i dva dela s likom Natalije iz ostavštine Milana Jovanovića Stojmirovića.

 

Jedno je oleografija iz XIX veka nepoznatog autora, a drugo odlivak Natalijinog poprsja u veštačkom kamenu od Alajoša Štrabla – nabraja kustoskinja umetničke zbirke Snežana Cvetković.

Na kraju ovog istraživanja, „Blicov“ raniji sagovornik na temu Natalijinog portreta od Predića, mr Igor Borozan, otkrio nam je da je i u Trstu naišao na jedan Natalijin portret.

– Slika je nastala 1882, u vlasništvu je Gradskih muzeja istorije i umetnosti u Trstu, a njen autor je Hans Kenon, čije je pravo ime Johan Straširipka.

Tekst preuzet sa sajta http://www.blic.rs/

Slične vesti