26.1 C
Belgrade
10/06/2023
pozorište region Srbija

SVE JE SPREMNO ZA TVRĐAVA TEATAR

Četvrti međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar biće održan od 11. do 20. jula u Smederevu, a organizatori su već pripremili celokupan program.

Festival će svečano otvoriti „TRANSITion“, urbana predstava pozorišta Pan. Optikum iz Frajburga (Nemačka), u koprodukciji sa katalonskim ansamblom Efimer.

U konkurenciji za nagrade su i dve predstave iz regiona – Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane izvešće „Zločin i kaznu“, po romanu Dostojevskog u režiji Diega de Bree, a Gradsko pozorište iz Podgorice komediju „Lukrecija iliti Ždero“ nepoznatog kotorskog autora u režiji Jagoša Markovića.

Pored te tri inostrane, u glavnom programu učestvuje i šest domaćih predstava, u selekciji umetničke direktorke festivala Branislave Liješević.

To su „Kanjoš Macedonović“ po tekstu i u režiji Vide Ognjenović (Narodno pozorište Beograd / koprodukcija sa Grad-teatrom Budva), „Noć u kafani Titanik“ Nebojše Bradića, po motivima Ive Andrića (Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac), „Zbogom SFRJ“ Kokana Mladenovića (Atelje 212), „Bunar“ Radmile Smiljanić u režiji Egona Savina (Ustanova kulture „Vuk Karadžić“), „Višnjik“ Čehova u režiji Dejana Mijača (Jugoslovensko dramsko pozorište / koprodukcija sa Grad-teatrom Budva) i „Ja sam vetar“ Juna Fosea u režiji Stevana Bodrože (produkcija Tvrđava teatar).

U pratećem programu na gradskom trgu u Smederevu nastupiće Teatro Koreja iz mesta Leće u Italiji sa predstavom „Paladini di Francia“ reditelja Enca Tome, biće održana prezentacija predstave nastale u okviru projekta „IDEAL“, dok će pozorište Irrwisch iz Beča izvesti četiri predstave uličnog teatra – „Nujork denzing kwiin“, „Let it burn“, „Wegenstreits guest“ i „The Mujumping“.

Poslednje večeri, nakon dodele nagrada, gostovaće „Staklena menažerija“ Tenesija Vilijamsa u režiji Radoslava Milenkovića (Narodno pozorište, Beograd).

Slične vesti