32.1 C
Belgrade
24/06/2024
Bosna i Hercegovina nove knjige Srbija

Šund, propaganda i literarna prostitucija

Knjiga ‘Šund, propaganda i literarna prostitucija’ u izdanju beogradske izdavačke kuće ‘Metaphysica’ delo je bosanskohercegovačkog autora Eldina Eminovića. Njegov peti roman traži slepu pokornost pred apsolutnom istinom, ali krišom da ne vidi niko poteže gutljaj piva i vuče neki trulež od duhana u nekom perifernom beogradskom naselju.
Beograd u očima ovog autora, kome on posvećuje veliku pažnju u jednom delu romana, ima kljove od slona, oklop kornjače, kožu maloletnice, taliju i zvuk klavijatura u pesmi Kao da je bilo nekad.

Međutim, ovo nije knjiga o tuđoj nesreći koja postaje naša. Ovo je knjiga o civilizaciji koja će ostaviti previše plastičnih tragova iza sebe. ‘Šund, propaganda i literarna prostitucija’ se zasniva na drevnom učenju koje smelo tvrdi da će vrhunac nekog stanja stvoriti naznake suprotnosti da bi se pokorilo jedinoj izvjesnosti – promeni. Naizgled mudra i bezazlena tvrdnja da u svakom zlu ima pomalo dobra otrgla se i počela svoj neovisan život. Na kraju ovog procesa, tvrdi se, onaj koji je bio blag, pun milosrđa i razumevanja ponudiće razvrat, nemoral i blud. A onaj koji je bio oličenje zla postaće krotak i ponizan.

Kada se ovo učenje primeni na Zapadni Balkan devedesetih godina prošlog veka nastaje pravi košmar u kojem pisac Denis traga za pravim književnim izrazom između krikova silovanih devojaka, detonacija granata i policijskih racija. Baulja minskim poljima, briše nule sa novčanica i vuče rukav vernika u crkvama.

Autor ovog nesvakidašnjeg romana ipak tvrdi da sa tog puta na koji su mnogi kročili iz neznanja i zbunjeni lažnim dojavama nema povratka i da zlo nikada neće težiti da bude dobro. A nema razloga da mu ne verujemo.

Slične vesti