24.1 C
Belgrade
29/05/2023
Hrvatska promocije region vesti

Šumski pjesnici

Šumski pjesniciSusret Šumskih pjesnika ove će se godine održati po četvrti put. U večernjim satima, na proplanku iznad ponora Butori pored Grožnjana, okupit će se pjesnici iz raznih krajeva Europe, kao i oni domaći. Do krijesa oko kojeg će se čitati poezija vodi svjetlost baklji i lučica koje osvjetljuju puteljak od ceste do starog mlina.

2011. godine, kad su se Šumski pjesnici po prvi put okupili, posađeno je stablo duda koje otad simbolično označava mjesto susreta pjesnika i ljubitelja poezije.Tijekom godina na tom su mjestu postavljeni različiti sadržaji – eko koš za smeće, rad umjetnika Darka Brajkovića, ili pak kućica za ptice, no oni su što zbog vremenskih uvjeta što zbog nesmotrenosti posjetitelja ponora Butori s vremenom nestali.

Ove je godine Općina Grožnjan odlučila postaviti nove drvene klupice i stol za kojima se može uživati ne samo tijekom susreta već tokom cijele godine. Premda iz godine u godinu ovaj susret bilježi porast ne samo u broju posjetitelja već i sudionika, partnera i pokrovitelja, on i dalje ostaje konceptualno i izvedbeno jednak prvom susretu iz 2010. godine. Time se želi naglasiti važnost očuvanja iskonske ljepote prirode koja je prvi put velikodušno primila Šumske pjesnike i čijim bi se mijenjanjem ili uvođenjem drugačijih sadržaja bitno izmijenilo ono što ovaj susret predstavlja – jednostavno i nepretenciozno druženje pod zvijezdama, čitanje i slušanje poezije, povratak prirodi…

Na neki je način to stabalce koje s velikom upornošću odolijeva sušnim ljetima i kamenitom terenu na kojem je posađeno simbol današnjih pjesnika koji odolijevaju ne samo manjku financijske potpore od strane odgovornih institucija već i manjka čitatelja koji nerijetko previđaju koliko je poezija važna za prenošenje ideja i ideala, vrijednosti koje se gube u sve manje poetičnom svijetu.

Susret Šumskih pjesnika ove je godine organiziran u suradnji umaške Udruge za promicanje sporog kretanja Piano i hrvatskog PEN centra, uz tradicionalnu podršku Općine Grožnjan i Zajednice Talijana Šterna. Susret je organiziran u sklopu proslave Sv. Marije Snježne u Šterni.

Hrvatski P.E.N. centar, osnovan 1927. jedan je od najstarijih centara svjetskog udruženja pisaca sa sjedištem u Londonu, međunarodnog P.E.N-a koji se bavi promicanjem književnosti i slobode izričaja. Hrvatski P.E.N. centar, osim što vodi niz tribina na temu ljudskih prava i program međunarodnih književnih susreta partner je i Lyrikline-a, najznamenitije svjetske biblioteke multimedijalne poezije. Hrvatski P.E.N. organizira i program angažirane književnosti unutar Subverzive Film Festivala u Zagrebu, a sudjeluje i u svjetskoj inicijativi Free the Word! pa se svojim programom Slobode stiha i Lyrikline-a rado partnerski priključuje i manifestaciji Šumskih pjesnika u Grožnjanu.
PEN centar predstavit će dvoje značajnih suvremenih pjesnika. To su Marco Fazzini iz Italije i Tomica Bajsić iz Hrvatske. Ostali pjesnici koji su najavili svoja čitanja su Tishani Doshi (Velika Britanija/Indija), James Baxenfield (Velika Britanija), Paul O’Grady (Irska), Tibor Weiner Sennyey (Mađarska), Bojan Krivokapić (Srbija), Dinko Telećan i Maja Klarić (Hrvatska).

Za glazbenu pratnju pobrinut će se Vladimir Kuzman, a svi su posjetitelji pozvani da i sami sudjeluju u čitanju.
Povodom partnerstva s hrvatskim PEN centrom, organizirano je još jedno čitanje, u subotu 9.8. u Grožnjanu u 20h u galeriji Fonticus.

Slične vesti