6.5 C
Belgrade
28/03/2023
promocije region Srbija vesti

Stvarnosni strip u Kc Gradu/ 26.maj od 20.30h

stripGradska knjižnica –

Književni program Kulturnog centra Grad

26.maj od 20.30h

Tema: STVARNOSNI STRIP

Učestvuju: Lazar Bodroža, Vuk Marković (Komiko), Dejan Ilić (Fabrika knjiga) i Slađana Novaković (Rende)

Moderatori: Tijana Spasić i Bojan Marjanović

U majskoj „Gradskoj knjižnici“ posle dužeg vremena vraćamo se na stripske teme, a ovaj put posvećujemo veče stvarnosnom (angažovanom, političkom, odnosno nefikcionalnom) stripu.

Još od „Mausa“ Arta Špigelmana postalo je jasno kako vrhunski grafički roman može da stoji rame uz rame sa naučnim i književnim delima o holokaustu, trajno vezavši imaginaciju čitalaca uz svoj začudni svet zlikovaca-životinja. Potom su došli i drugi albumi koji su ujedinili književni i vizuelni kvalitet sa dokumentarnom vrednošću. Imamo sreću da su na srpski prevedeni mnogi od tih stripova, pa ćemo iskoristiti priliku da još jednom skrenemo pažnju na klasike žanra, među kojima su „Persepolis“ Marđan Satrapi i „Palestina“ Džoa Sakoa, kao i na neka (kod nas) manje poznata ostvarenja, poput „Plavih pilula“ Frederika Petersa, „Ispod pokrivača“ Krejga Tompsona ili Baruovog „Kitaja bluza“.

Poslednje decenije pune ratova, političkih i društvenih previranja odrazile su se i na stripove autora sa ovih prostora. Uz nezaobilaznog Aleksandra Zografa, značajne iskorake napravili su Lazar Bodroža, koji je u „Zakonu“ ponudio novo viđenje „Gorskog vijenca“ i srpske epske poezije, Maja Veselinović, sa stripskom obradom pesme „Povest o Jugoslavu“ Dragane Mladenović, Helena Klakočar, koja je u albumu „Nemirno more“ opisala sopstveno emigrantsko iskustvo, Nina Bunjevac sa novim albumom „Fatherland/Otadžbina“, Helena Janečić sa svojom lezbejskom superheroinom Horny Dyke…

Slične vesti