4.5 C
Belgrade
04/02/2023
Hrvatska region rezultati konkursa

Stjepo Martinović pobjednik regionalnog natječaja za kratku priču Broda kulture

stjepo-martinovicGlavna nagrada regionalnog natječaja za najbolju kratku priču, koju već četvrtu godinu za redom raspisuje kulturno turistička manifestacija MasterCard Brod knjižara- Brod kulture, pripala je dugogodišnjem novinaru i filologu Stjepi Martinoviću s pričom pod nazivom „Sponzoruša“.

Stjepo Martinović osigurao je pobjedu u konkurenciji tristotinjak priča koje su pristigle na natječaj i kao pobjednik će se pridružiti piscima i književnicima na ovogodišnjoj turneji Broda kulture Jadranom.
Pobjednička priča „Sponzoruša“ biti će objavljena u knjizi “20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013.” u kojoj će biti objavljeno i ostalih dvadeset priča koje su ušle u konkurenciju najboljih.
Ludwig Bauer, predsjednik Programskog savjeta, selektor natječaja za kratku priču i urednik knjige  20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013 je istaknuo: „Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da tristotinjak autora koji se redovito javljaju na naš natječaj već svojim brojem govore o opravdanosti i potrebi za takvim natječajem. I ovogodišnju knjigu karakterizira uzlazna kvaliteta. Na našem natječaju sudjeluje velik broj nepoznatih talentiranih pojedinaca, ali i sve veći broj afirmirani pisaca. Valja istaknuti da su mnogi dobri pisci na putu do svoje afirmacije imali podršku upravo i u ostvarenjima koja su objavljivali u okvirima natječaja MasterCard Brod knjižara – Brod kulture. Spomenimo nekolicinu – poput Ksenije Kušec, Nenada Dragaša, Damira Ocvirka, Davora Varge…I ovom prilikom želim istaknuti kako je istinski potrebno davati podjednak poticaj piscima i čitateljima: bez pisanja i čitanja, bez užitka u čitanju i stvaranju, bez književnosti, najplemenitijeg oblika pisane riječi, humana civilizacija – nema perspektive. U toj funkciji bit će naravno i naša prezentacija kulturnog programa u okviru turneje Broda kulture.“

Osim pobjednika, publici će se predstaviti i ostalih 20 autora čije su priče objavljene u knjizi, a koji će gostovati u nekim od gradova na ovogodišnjoj turneji.

Lidija Dujić, članica Programskog savjeta i urednica knjige 20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013. istaknula je: „Čini se da nismo pogriješili kad smo od početka odlučili prepustiti glavnu riječ – matematici. Natječaj otvoren samo mjesec dana na koji stiže tristotinjak priča iz regije autora različitih generacija i poetika, tri stalna i jedan promjenjivi član žirija (autor/ica prošlogodišnje nagrađene priče), deset posto priča u najužem izboru te 20 + 1 u knjizi – parametri su koji imaju svoja ograničenja, ali i prednosti. Nastojimo u najvećoj mogućoj mjeri isključiti subjektivne ukuse – vrednovati priče a ne autore. Dogodilo se ipak prvi put da je nagrađena priča Sponzoruša Stjepe Martinovića dobila maksimalan broj bodova svih članova žirija. Posebnu vrijednost ovoga natječaja vidimo u tome što se širi krug autora koji u njemu redovito sudjeluju i koji ga promoviraju među kolegama“.

________________________________________

O autoru pobjedniku Natječaja:

STJEPO MARTINOVIĆ
Dugogodišnji novinar, Stjepo Martinović rođen je 10. travnja 1945. u Dubi, Konavle. U drugoj godini života seli s roditeljima u Cavtat, gdje upija znanja o moru i kulturnu tradiciju Sredozemlja. Nakon gimnazije u Dubrovniku, završava studij filologije u Beogradu, a 1974. u Zagrebu upisuje studij političkih znanosti i novinarstva. Prva zbirka pripovjedaka „Oči svete Lucije“ nagrađena je priznanjem „Slavić“, kao najbolja debitantska proza 2009. godine. Dosad je objavio još tri zbirke pripovjedaka, pet romana i jednu politološku studiju. Dobitnik je nagrade „Fran Galović“ za kratku priču 2012. godine, a bavi se i prevođenjem s engleskog, njemačkog, talijanskog i francuskog jezika.

Slične vesti