4.7 C
Belgrade
04/02/2023
region rezultati konkursa

Srpski kulturni forum nagradio najbolje kratke priče

Srpski kulturni forum (SKF) iz Beča objavio je ovogodišnje dobitnike nagrade na konkursu za najbolju kratku priču.

Najbolju priču pod naslovom „Dunav od voska“, prema oceni stručnog žirija – Gordana Ilić-Marković, Borko Ivanković, Izabela Kulhanek i Dušan Vasić, poslala je Lana Bastašić iz Banjaluke, koja studira u Beogradu.
Drugo mesto osvojila je Vladislava Vojinović iz Beograda za priču „Šnenokle od 10.000 karaktera“, dok je treću nagradu zaslužio, po oceni žirija, Bojan Krivokapić iz Sarajeva za „Ljudi i lanci“.

Prve dve nagrađene autorke dobiće novčanu nagradu u visini od 100, odnosno 50 evra i uz to poziv za dolazak u Beč 9. juna na manifestaciju SKF posvećenu savremenoj srpskoj književnosti.
Inače i sami autori, a bilo je 159, odabrali su najbolje priče, po svojoj oceni.

Prema oceni autora, najbolju kratku priču poslao je pod naslovom „Kontrareformacija jezika“ Stanislav Tomić iz Zvornika.
Na drugom mestu našla se priča Vladimira Aleksića pod naslovom „Jedan običan dan“, a na trećem priča „Mariahilferštrase 3 – Birčaninova ulica 28b“ Dušice Petronijević.

Inače konkurs je raspisan na temu „Austrija, Srbija, Beč, Beograd“, a pristiglo je, na zadovoljstvo uprave SKF koji predvodi predsednik Dragan Mišković, čak 159 kratkih priča autora iz više zemalja.
„Dospelo je tri puta više radova nego što smo očekivali“, rekao je Mišković, dodajući da je ovaj konkurs, koji je inače bio prvi, pun uspeh.

Sve pristigle priče objavljene su na sajtu SKF www.skforum.at, a planirano je da se tekstovi i objave u obliku zbornika radova sledeće godine, kada će biti i promovisan u Srbiji i Austriji.
SKF je nevladina organizacija koja se bavi promocijom srpske kulture, negovanjem srpske tradicije i jezika u Austriji.

(Izvor: RTV)

Slične vesti