0.7 C
Belgrade
28/01/2023
promocije Srbija vesti

Srpska ženska književnost i periodika s početka XX veka/ 18. juni, KC Grad

Clip_28U razgovoru učestvuju: Nataša Marković (Službeni Glasnik), Ana Kolarić i Jelena Milinković (projekat „Knjiženstvo“) i Tijana Spasić (Kulturni centar Grad)

Poslednja „Gradska knjižnica“ u ovoj sezoni posvećena je preispitivanju kanona srpske književnosti, odnosno upoznavanju sa zaboravljenim ili skrajnutim autorkama s početka XX veka, na koje su ponovo bacila svetlo izdanja Službenog glasnika: kolekcija „Sopstvena soba“, u kojoj su do sad objavljene knjige Jelene Dimitrijević, Anđelije Lazarević, Milice Janković i Jele Spiridonović Savić, te studija „Kad sazremo kao kultura“ poljske slavistkinje Magdalene Koh, u prevodu Jelene Jović.

Biće predstavljen i projekat Knjiženstvo koji vodi Biljana Dojčinović, profesorka na Odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, i jedna od osnivačica Centra za ženske studije. Među saradnicama na ovom projektu su Ana Kolarić, koja je analizirala ženske časopise s početka 20. veka, i Jelena Milinković, koja piše doktorsku tezu o srpskim književnicama i ženskoj periodici iz istog perioda.

 

KC Grad/ Braće Krsmanović 4/ Beograd

www.gradbeograd.eu

https://www.facebook.com/gradska.knjiznica

Slične vesti