4.7 C
Belgrade
04/02/2023
vesti

SRPSKA PSIHODRAMSKA ASOCIJACIJA-SPA MORENO

Imaćete priliku:- da se upoznate sa psihodramom, o upotrebi psihodramskih tehnika, kao što su igranje uloga, zamena uloga, ogledanje (mirroring), dubl, projekcija budućnosti i sl.,
– da se susretnete sa sobom i sa drugima
– da ispitate na koji način komunicirate
– da razvijete svest o značaju verbalne i neverbalne komunikacije
– da otvoreno razgovarate i kažete sve ono što želite, bez straha od osude i odbacivanja
– da istražite na sceni različite načine komunikacije
Ako želite da naučite da budete otvoreni, spontani i kreativni, onda je psihodrama pravi izbor
. Psihodrama je akciona forma grupne psihoterapije. Životne situacije pojedinca se odigravaju na sceni uz pomoć članova grupe. Kao sredstvo izražavanja, psihodrama koristi govorni jezik i jezik tela. Ne postoji dramski tekst nego se odigravaju prizori iz života čoveka, onako kako ih on doživljava. Psihodramska pozornica je sigurno mesto na kome se, u prisustvu grupe i pod vođstvom direktora (terapeuta), istražuju ljudske relacije.

Osnivač ovog, širom sveta bogato zastupljenog metoda, Jakob Levi Moreno je smatrao da akcija, telesni pokret i živi odnos između likova na sceni, njihova blizina ili udaljenost prikazani u prostoru, govore više o teškoćama ljudskih odnosa nego sam govor. Scensko odigravanje, reč i pokret, predmeti i rekviziti, omogućavaju protagonisti psihodrame da dovrši ono što u životu nije mogao i umeo ili možda nije smeo. Tako ljudi na sceni otkrivaju šta ih ograničava, koja osećanja i misli, kako da se slobodno izraze u svom ponašanju. U psihodrami se istražuju ne samo neizgovorene misli i osećanja, već i one situacije koje se nisu dogodile a mogle su se dogoditi, susreti sa onima koji nisu tu, projekcije budućnosti i drugačija viđenja prošlosti i sadašnjosti…Na taj način vam psihodrama pruža mogućnost uvežbavanje različitih životnih situacija i akcija koje možete posle primeniti u spoljašnjem ’’realnom svetu’’. Možete se pripremiti za svaki izazov koji vas čeka.
Istražićete svoju prošlost, a zavirićete i u svoju budućnost i lakše doći do uvida kojim putem dalje.

A najvažnije od svega shvatićete kako je važno živeti sad i ovde i voleti i prihvatiti sebe. Broj učesnika je ograničen , pa vas molimo da požurite sa prijavama

pozdrav i poštovanje

KRISTINA LALIĆ SPIRKOVIĆ

Alisa Pozoriste http://www.facebook.com/group.php?gid=135521963162169&ref=mf

U TOKU JE FORMIRANJE NOVE PSIHODRAMSKE GRUPE POD SUPERVIZIJOM dr DUSANA POTKONJAKA.SVI ZAINTERESOVANI MOGU DA SE PRIJAVE PUTEM PRIVATNE PORUKE ZA INTERVJU.

Slične vesti

3 comments

Nevena Stankovic 19/11/2010 at 18:08

Ja sam Nevena Stankovic, imam 49 godina, neudata, nemam decu. Zainteresovana sam za psihodramu. Imam problem nedostatka samopouzdanja, osecaj krivice, ne umem da se odbranim kad smatram da me nepravedno optuzuju, i jos ponesto.
Volela bih da probam psihodramu, pa me interesuje da li vi smatrate da je to za mene i ako jeste koliko kosta i kada i gde se odrzava.
Hvala veliko unapred,
S postovanjem, Nena

Predrag Milojević 20/11/2010 at 00:35

Nevena,
Vaše pitanje bi trebalo da uputite priređivaču ovog konkursa: http://www.facebook.com/group.php?gid=135521963162169&ref=mf

Mi samo prenosimo njihov tekst.
Pozdrav.

Retka Zverka 20/11/2010 at 01:09

@Nevena, ukoliko nemate Facebook nalog, pogledajte stranicu http://spamoreno.tripod.com/. Na dnu stranice se nalaze kontakt podaci.

Comments are closed.