4.9 C
Belgrade
30/03/2023
region Srbija

Sređivanje Tvrđave u Smederevu

Konzevatorski radovi na Jezavaskom bedemu smederevske trvđave do sada su koštali oko 23 miliona dinara.

Sredstva obezbedilo Ministarstvo kulture.

U Smederevu je juče boravio predsednik komisije za spomenike kulture od izuzetnog značaja i komisije za smederevsku tvrđavu dr Marko Popović.

Predmet njegovog interesovanja bili su aktuelni kao i planirani projekti Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, za koje resorno ministrastvo izdvaja značajna sredstva.

Od 20 miliona 8oo hiljada dinara, kojima je Ministarstvo kulture ove godine sufinansiralo 16 programa i projekata iz Smedereva, nešto više od 17 miliona izdvojeno je samo za projekte Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Najveći deo te sume, opredeljen je za nastavak konzervatorskih radova na obnovi Jezavskog bedema srednjevekovne tvrdjave, između kula 7 i 10.

Osim prvobitno izdvojenih 15 miliona, iz budzeta Republike Srbije rebalansom je obezbeđena i dodatna suma od 7 miliona 7oo hiljada dinara. Tim sredstvima obnavlja se Jezavski bedem izmedju kula 7 i 8, a najveći deo posla biće završen do kraja godine.

Uporedo sa uvidom u dinamiku aktuelnih radova, komisija za smederevsku tvrđavu bavila se iznalaženjem rešenja za sanaciju kule 11 i obnovu crkve u Velikom gradu.

Intenzivna obnova smederevske trvdjave, kao spomenika kulture od izuzetnog značaja, ima i širu dimenziju. Naime, srednjevekovno utvrđenje despota Đurdja Brankovića nalazi se na preliminarnoj listi svetske kulturne baštine, a njegov budući status zavisi upravo od toga koliko će biti uloženo u konzervatorske radove i sanaciju ovog,  po mnogo čemu, jedinstvenog spomenika kulture.

Slične vesti