6.5 C
Belgrade
28/03/2023
region rezultati konkursa

Srđanu Srdiću nagrada Edo Budiša

Književna nagrada “Edo Budiša” Istarske županije dodeljena je Srđanu Srdiću za zbirku priča “Espirando” u izdanju Stubova kulture iz Beograda.

Srdić je dobitnik i nagrade “Biljana Jovanović” za 2011. godinu za zbirku priča “Espirando”.
Zbirka „Espirando“ sastoji se od devet priča tematski vezanih za najmračnije kutke ljudske svesti.

Istarska županija prvi put je dodelila nagradu “Edo Budiša” mladom autoru do 35 godina za najbolju zbirku kratkih priča objavljenu u prošloj godini.

 Nagrada je dodeljena na 16. međunarodnom susretu izdavača “Put u sredistse Evrope” u Pazinu, a podrazumeva jednomesečni boravak u pazinskoj Kući za pisce i učešće na Festivalu evropske kratke priče koji će biti održan od 27. maja do 1. juna u Zagrebu i Pazinu.

U Kući za pisce u Pazinu, kako je preneo “Glas Istre”, boraviće mesec dana boraviće i novosadski književnik i avangardni konceptualista Slobodan Tišma, dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2011. godine, poznat i kao nekadašnji frontmen kultnih rok grupa Luna i La strada.

Nagrade je dodelila komisija koju su činili Neven Ušumović, Ivan Sršen, Vanesa Begić i Darija Žilić, a laureata je, usprkos recesiji. više nego pređašnjih godina.

Nagradu Grada Pazina za najbolje đelo o Istri zaslužio je Branko Lučić, za roman „Čovjek koji je pao s neba – Münchhausenov uvod u istarsku fantastiku“.

Mesec dana boravka u Gracu dobila je Kristina Posilović iz Rijeke, koja je objavila četiri zbirke pesama, dok je književno svratište u Ližnjanu sa po mesec dana boravka nagradilo Anu Božićević i Kristinu Kegljen.

Pesnik Alen Bešić, koji se bavi i književnom kritikom, piše eseje i prevodi sa engleskog jezika,dobitnik je stipendijskog boravka u Rezidenciji Kamov u Rijeci, a mesec dana boravka u Bosanskoj kući u Vranduku kraj Zenice dobila je Romana Brolih, koja se bavi pesništvom i kratkim pričama.

Nagradu „Jure Grando“ za pisca horora, odnosno mesec dana boravka u Kringi, dobio je Goran Skrobonja, pisac i izdavač iz Beograda.

Slične vesti