4.9 C
Belgrade
30/03/2023
Srbija vesti

SOLISTIČKI KONCERT HARFISTKINJE HANE PARAUŠIĆ

Harfistkinja Hana Paraušić, u ponedeljak 18. jula, u Foajeu Kulturnog centra, izvela je deo repertoara, koji će svirati za nekoliko dana u Italiji.

Ona je prvi put u svom gradu,  javno odsvirala numeru „Legenda“, kompozitora Ilije Marinkovića. Za koncert u Pančevu posebno se pripremala, a zanimljiv je i jedan detalj iz repertoara. U pitanju je njeno prvo izvođenje kompozicije „Legenda“ – delo  inspirisano bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine.

Do njenog odlaska u Italiju došlo je tako, što se odazvala na konkurs, koji je raspisala „Prođeto muzika“- za koncert, u mestu koje u prevodu znači Moj orao, blizu Trsta. Prijavila se, poslala snimak, prošla i za nekoliko dana, tačnije u ponedeljak 25. jula,  održaće koncert na severu Italije .

Hana Paraušić svoje muzičko obrazovanje, otpočela je u OŠ  „Jovan Bandur“, na odseku za violu, ali je istovremeno upisala i harfu kod cenjene profesorke Milice Barić. Vrlo brzo napušta violu i počinje da uči samo harfu. Sa 11 godina otvara Prvi međunarodni festival harfe u Beogradu. Od tada učestvuje na domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde osvaja i nagrade.

Trenutno je studentkinja Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

Slične vesti