5.4 C
Belgrade
29/11/2022
Crna Gora film vesti

Snežana Bajčeta snimila filmu o čuvenom reditelju kultnih filmova

Snežana Bajčeta
Snežana Bajčeta

BILJEG ŽIVKA NIKOLIĆA

BUDVA- I Budvani su imali ovih dana priliku da u Modernoj galeriji odgledaju pedesetpetominutni dokumentarni film “ Biljeg Živka Nikolića, mlade rediteljke Snežane Bajčete. U filmu se mogu videti inserti iz života i rada Živka Nikolića , kroz sačuvana njegova retka kazivanja, i svedočenja rediteljevih saradnika, prijatelja i porodice, dok se tumačenje njegovog filmskog opusa,dogadja u filmu  iz ugla savremene teorije.

-Htela sam da u televizijskoj formi ispričam priču o životu i delu i objedinim različite poglede na njegov život i stvaralaštvo. Pratila sam  sećanje na vreme kada je stvarao, tako što gledaoci mogu čuti njegove stavove u odnosu na film i umenost. Prikazala sam kako i na koji način njegovi nekadašnjii i njegov sin govore o Živkovom delu. I sve to iz ugla teorije,s pogledom na to kako se danas čita Živkovo delo. Za vreme Nikolićevog života bilo je dosta ostrašćenosti u tumačenju njegovih filmova-kazala je na projekciji filma rediteljka Bajčeta i dodala da je film radila s jakim  emocijama.

-Bilo mi je teško da napravim distancu.Živko je bio osoben čovek je u filmskoj umenosti, osoben autor,a i kao čovek je bi0o osobenjak pravi, i on je u punom smislu te reči to i bio..Bio je posvećen umetnosti u potpunosti i možda se to i odrazilo na njegov život ,jer dvanaest godina pre smrti nije snimao filmove-kazala je Bajčeta..

Dolumentarac “Biljeg Žiuvka Nikolića“je pPriča o tihom umetniku koji je svet posmatrao kroz objektiv kamere, a čije su slike prerasle u filmsku klasiku i svedočanstvo jednog veka. To je ujedno i priča o životnom putu jednog od najvećih reditelja jugoslovenske kinematografije.

Snežana Bajčeta je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2011. godine, na smjeru za novinarstvo i komunikologiju, gde je odbranila i master rad na temi „Dokumentarna TV reportaža Biljeg Živka Nikolića“ 2012. godine. „Biljeg Živka Nikolića“ je njen prvi rad u odlasti televizijske dokumentaristike i prvi je u nizu zamišljenog serijala o rediteljima jugoslovenske kinematografije.

Dragan Stodić

Živko Nikolić
Živko Nikolić

Biografija

Živko Nikolić, bio je jako vezan za Crnu Goru, njene ljude, običaje i tradiciju. Sam je govorio da van Crne Gore i onog što iz nje u sebi nosi, ne bi mogao stvaralački da se orjentiše. Rođen je 29. novembra 1941. u Ozrinićima kod Nikšića.Prve dokumentarne filmove Nikolić je snimio 1968. godine. Bili su to „Blaženi mirotvorci“ i „Sebi za života“,“Ždrelo“, „Polaznik“, „Bauk“, „Marko Perov“,“Prozor“, „Ine“, „Ane“, „Graditelj“ ..

Svoj prvi film „Beštije“ snima 1977. godine, zatim „Jovanu Lukinu“ „Smrt gospodina Goluže“ 1980. godine. Film „Čudo neviđeno“ dobija Srebrnog medveda na festivalu u Moskvi 1984. godine i tuče mnoge rekorde u gledanosti u ondašnjem SSSR-u. Film „Ljepota poroka“ u Izraelu postaje najgledaniji. Živko Nikolić snima i filmove „U ime naroda“ i „Iskušavanje đavola“.

Posebno poglavlje u Živkovom stvaralaštvu čine televizijske drame i serije: „Đekna još nije umrla a kad će ne znamo“, „To kad uvati ne pušta“, „Narodni neprijatelj“, i „Oriđinali“.

Slične vesti