8.4 C
Belgrade
21/03/2023
promocije Srbija vesti

Smisao svakog trenutka

milicaPozivamo Vas na tribinu
SMISAO SVAKOG TRENUTKA
koja će se održati 19. 02. 2015. u 19č.
u Velikoj sali Udruženja književnika Srbije
Beograd, Francuska 7
Gost tribine, Milica Cincar-Popović, govorće o hermetizmu, alhemiji i svom novom romanu „Kako  ugristi vampira“. Razgovor vodi Tamara Lujak, a obogatitiće ga Danica Ilić (flauta) i Gordana Petković (haiku) performansima na temu delova iz romana i Nataša Stanić (astronomka i kjniževnica), snimcima svemiira i alhemijskih simbola.

Ovo je prva iz serije tribina „Iz iskre – reči“, koje će autorke, književnice Gordana Petković, Tamara Lujak i Nataša Stanić, priređivati svakog meseca u Udruženju književnika Srbije, povezujući stvaraoce iz različitih oblasti umetnosti i iz različitih zemalja, sa aktuelnom srpskom književnom scenom.

U prilogu se nalazi odlomak iz romana „Kako ugristi vampira“ Milice Cincar-Popović.

Roman „Kako ugisti vampira“, mada samostalan, nastavlja priču o tragalaštvu započetu romanom „Mala knjiga o početku“ koji je autorka objavila 2004. godine, tada pod imenom Milica Krković. Obe prče koje se u romanu prepliću, o Jeleni i o kometi, prožete su simbolima i citatima hrišćanskih, slobodnozidarskih i budističkih postulata, koji su stavljeni u usta onih koje obe junakinje sreću na svom putu, napredujući ka otkrivanju i izvršenju svog životnog zadatka, usput dobijajući i odgovor na pitanje „Zašto nam sudbina ne  dozvoljava da izvršimo sopstvenu sudbinu“, koje obe junakinje postavljaju pred kraj „Male knjige o početku“. Mada iznosi duhovno učenje, odnosno sintezu različitih duhovnih učenja i metafizički poled na svet, roman je, kao i „Mala knjiga o početku“, pisan tako da se brzo i zanimanjem čita, kako zbog toga što čitalac lako prati obe junakinje u kojima često može da se prepozna, tako i zato što izneti uvidi nisu fikcija, već dolaze iz autorkinog iskustva. Po tome, kao i po lakoći izlaganja, roman „Kako ugristi vampira“ može se uporediti  sa „Celestinskim proročanstvom“ Džejmsa Redfilda.

Slične vesti