-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
kutak za mlade region Srbija

Smederevu nagrada “Mlad Grad”

MLADGRAD priznanje je po drugi put dodeljeno 15. avgusta 2011. godine u holu Narodne banke Srbije. Ovo priznanje dodeljuje se lokalnim samoupravama, formalnim i neformalnim organizacijama i pojedincima koji su doprineli poboljšanju položaja mladih u lokalnoj zajednici.

U partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Građanske inicijative dodeljuju MLADGRAD 2011. u okviru obeležavanja Međunarodnog dana mladih i zvaničnog kraja godine mladih prema kalendaru UN.

Ministarka omladine i sporta, Snežana Sarmardžić-Marković, je naglasila da Ministarstvo omladine i sporta smatra da mladi treba da osete da su prioritet,briga i interesovanje svojih lokalnih samouprava. „Mladi napuštaju Srbiju, svi to konstatujemo, i moramo to da sprečimo. Ovo je način da mladi u lokalnoj zajednici osete da imaju prostor i značaj, i da ostanu tu gde su rođeni. Mladi treba da izlaze ne samo u kafiće, već da javne prostore upotrebe za svoj aktivizam, svoje potrebe i ideje.“, napomenula je ministarka osrvćući se na kampanju Programa za mlade Građanskih inicijativa „Otvorno o javnim prostorima“. Takođe je ukazala na činjenicu da je MLADGRAD priznanje stimulans za one koji dobro rade, da u buduće rade još bolje, kao i uzor ostalima.

 

„Ova prestižna nagrada se dodeljuje već drugu godinu za redom, i ona polako postaje tradicija.“, istakao je državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Duško Radaković.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji, Suzan Fric, ovom prilikom obratila se okupljenima, naglasivši da je ovo veoma značajan događaj, u kom se prepoznaje rad lokalnih samouprava u Srbiji. Ona se posebno osvrnula na kampanju „Otvoreno o javnim prostorima i istakla da je ona mali, ali veoma značajan korak koji omogućava mladima da rade na razvoju svoje lokalne zajednice, i da u njoj budu vidljivi. „Kroz naš kombinovani trud, fokusiraćemo se na pronalaženje sistemskog rešenja za mlade. Nadam se da će sve više lokalnih zajednica pratiti vaš primer, obezbediti prostor mladima, i uključiti ih u rad lokalne zajednice.“, istakla je Fric.

Promocija svih uspešnih priča i pozitivnih rezultata, kao i ohrabrivanje svih lokalnih samouprava da se aktiviraju po pitanjima mladih, cilj je MLADGRAD priznanja čiji su nagrađeni svrstani u sledeće tri kategorije:

Lokalnoj samoupravi za ukupan doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici.
Priznanja u ovoj kategoriji dobile su Opštine Ruma, Pirot i Kuršumlija, kao i gradovi Novi Pazar i Smederevo. Glavnu nagradu odnela je Gradska Opština Obrenovac.

Lokalnoj samoupravi za dodeljen javni prostor omladinskoj inicijativi u lokalnoj zajednici.
Glavnu nagradu dobila je Opština Bečej.

Lokalnoj omladinskoj organizaciji, neformalnoj grupi ili inicijativi za doprinos unapređenju saradnje između lokalne samouprave i mladih.
Priznanja u ovoj kategoriji dodeljena su Nezavisnoj omladinskoj organizaciji Rume, Omladinskom centru Surdulica i NVO Zaječarska inicijativa, dok je glavnu nagradu dobilo Udruženje FORCA iz Požege.

Pored glavnih nagrada, u okviru kategorija dodeljena su posebna priznanja. Za naročit doprinos unapređenju položaja ranjivih kategorija mladih priznanje je dobila Opština Bački Petrovac, a za lični doprinos poboljšanju položaja mladih u lokalnoj zajednici, priznanje je uručeno Admiru Veljoviću, koordinatoru Kancelarije za mlade opštine Prijepolje.

MLADGRAD 2011. Građanske inicijative dodeljuju u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu a uz podršku sledećih partnera: USAID, ISC, OEBS, UNICEF, UNDP, ILO, IOM, GIZ i NALED i Erste banke. Prijatelj priznanja MLADGRAD 2011. su ANEM, NAPOR i KOMS.
 

Slične vesti