12.6 C
Belgrade
25/03/2023
poezija proza region

„Словословна врата“ – конкурс

Zbornik Slovoslavna vrataРедакција Словословља, електронског часописа за књижевност, културу и уметност, који издаје Српски културно-информативни центар у Бечу, расписала је 25. децембра 2014. године конкурс за бесплатно учешће у зборнику  „Словословна врата“. Аутори своје поетске и прозне радове, откуцане искључиво ћирилицом са фонтом Тајмс 12, могу слати до 1. марта 2015. године електронским путем на адресу skic@chello.at  и то за две странице, или 60 редова. Све што прелази преко две бесплатне странице формата А5  подлеже одговарајућој котизацији.

  Главни и одговорни уредник зборника „СЛОВОСЛОВНА ВРАТА“  биће Петар  Милатовић Острошки, који је, уједно, и спонзор овог капиталног дела у којем ће бити објављени радови преко 250 аутора;  уредник издања биће Марија Ненезић, а технички уредник  Видак Стојовић.

     О мотивима да финансира ово капитално дело у луксузном тврдом повезу, на преко 500 страница, Петар Милатовић Острошки, између осталог је нагласио „Суочени смо са масовном појавом аматерског мешетарења на штету литературе у оквиру пада система елементарних вредности, масовном појавом срамне скрибоманије и криминала, јер нестанак великких, средњих и малих издавачких кућа које су неговале искључиво књижевну вредност, данас разни скрибомани у ери ове тајкунизације и буквалне расчовечене мајмунизације користе као алиби и виде за себе изузетну шансу да профитирају и компромитују. Профитирају са наплаћивањем котизације, занемарујући књижевну вредност, а компромитују јер својим радом у корист штете саме литературе фаворизују све што је за осуду. Убеђен сам да ће мој идеализам, као и идеализам сличних књижевних посленика, на овај начин сузити манипулативно поље разним мутиводама који су се отиснули у свет литературе без елементарне начитаности и писмености. Да бих дао свој скромни допринос спречавању медиокритетског мешетарења одлучио сам да финансирам овај ваљани зборник поетских и прозних радова.“

    Надовезујући се на ову мисао уредник зборника „Словословна  врата“ Марија Ненезић, између осталог, изјавила је: „У последње време доста се говори о књижевним криминалним клановима који „ведре и облаче“. Тако се јављају надрипесници, песници плагијатори који се не стиде да прекопирају туђе стихове у своје песмице. Покретање овог зборника велики је помак за нашу књижевну сцену. „Словословна врата“, биће отворена за све оне истинске писце и песнике који поштују и схватају тежину уметничке речи. Добро су дошли сви који су спремни да се боре против лажне помодности и квазикњижевности, и они који ће људима пружити лепоту наше речи која је позната и призната свуда. Овај зборник биће путоказ књижевним критичарима, читаоцима али и свима који су повезани са овом лепом уметношћу.

     У Српском културно-информативном центру не крију одушевљење овим издавачким подухватом и тим поводом нам је технички уредник Видак Стојовић рекао: „Као што видите, „Словословна врата“ су широм отворена за све истинске ствараоце из свих карајева у отаџбини и из целог  расејања. Надамо се да ће бројни писци  искористити шансу која им се несебично пружа, да бесплатно објаве своја поетска и прозна остварења. Овај подухват је вредан сваког поштовања.“

 

Наташа Радић

Slične vesti

2 comments

Dragan 29/12/2014 at 08:56

Veliki i srdacan pozdrav svima onima koji su pokrenuli ovu akciju.
Sve sto je izneseno u gornjem tekstu zaista je istina.
Iskreno se nadam da ovaj mali korak nece biti samo prvi korak ka osvescivanju vec da ce biti i pokazatelj da se nesto konkretno moze uradi na polju zastite od poplave sunda i kojestarija u knjizevnosti.
Zaista sve pohvale za ovu akciju.

milena 12/02/2015 at 13:16

Svaka cast za ovakav konkurs! Krajnje je vreme da se besmislena skribomanija i isto tako besmislene namestene nagrade skrajnu na margine u kojima im je mesto. Krajnje je vreme da oni koji ne ucestvuju na tim saradama sunda i kica dobiju nacin da se oglase. Neka ovo bude prvi, ali ne i jedini korak na tom putu! Srdacan pozdrav!

Comments are closed.