9.1 C
Belgrade
27/03/2023
rezultati konkursa Srbija

SLOVENAČKA KNJIŽEVNICA I KULTURNA POSLENICA NATAŠA ŠVIKART ŽUMER DOBITNIK MEĐUNARODNE KNJIŽEVNE NAGRADE IZDAVAČKE KUĆE „ARTE“ IZ BEOGRADA ZA 2014. GODINU

natasa sNataša Švikart Žumer, slovenačka književnica iz Maribora, ovogodišnja je dobitnica Međunarodne književne nagrade izdavačke kuće ARTE iz Beograda. Nagradu je jednoglasnom odlukom donelo uredništvo izdavčke kuće Arte, u sastavu Gordana Vlajić, Spasoje Ž. Milovanović, Predrag Jakšić, Vladimir Dramićanin i Vladimir Blagojević, na čelu sa glavnim i odgovornim urednikom Miodragom Jakšićem.

Ova nagrada se dodeljuje za dugogodišnji rad u oblasti književnog stvralaštva i aktivizma, kroz pregalaštvo na polju povezivanja udruženja, društava i pojedinaca i angažovanje na regionalnoj saradnji književnika, književnih kritičara i prevodilaca, putem organizovanja manifestacija, konkursa i kolonija, objavljivanja u stručnim časopisima, kao i kroz razmenu programa i prevođenje književnih dela pisaca našeg regiona.

Nataša Švikart Žumer, pesnikinja, prozni pisac i mentorka, rođena je 1972. u Mariboru. Piše pesme i priče za decu i odrasle. Radi kao samozaposlena radnica u kulturi. Moderira razgovore s piscima i organizuje književne večeri. Osnovala je „KUD za literarno povezivanje“, kojim rukovodi. „Vozi“ Literarni taksi, popularnu književnu tribinu, po Mariboru i regionu. Više godina je mentor kreativne književne radionice i selektorka na takmičenjima. Zastupljena je u više književnih časopisa i zbornika. Dobitnik je prve nagrade za poeziju „Litera“ 1999. Publikacije: „Venerine samoispovesti“, (Mariborska literarna družba, 2006.) Radio drama: „Miška hoće da postane pevačica“, (RTV Slovenija, 2010.). Bavi se prevodilaštvom i dobija nagrade za taj svoj rad. Prevodi njene poezije objavljeni su u više međunarodnih zbornika. Posvećena saradnji sa piscima i umetnicim iz zemalja regiona.

Međunarodna književna nagrada izdavačke kuće „Arte“ sastoji se od unikatne povelje, objavljivanja knjige nagrađenog autora u Srbiji, kao i jednomesečnog studijskog boravka laureata u Srbiji u okviru koga će biti predstavljen rad nagrađenog u nekoliko srpskih gradova, kao i učešće na Međunarodnim književnim susretima u Beogradu i regionu.

Godine 2013. Uredništvo izdavačke kuće „Arte“ ustanovilo je međunarodnu književnu nagradu Arte, a prvi laureat bio je pesnik iz Rijeke, iz Hrvatske, Valerio Orlić, predsednik Hrvatskog književnog društva.

Nagrada će gospođi Nataši Švikart Žumer biti uručena, krajem maja meseca u Beogradu, na posebnoj književnoj večeri u čast dobitnice, u Udruženju književnika Srbije.

Glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Arte“

Miodrag Jakšić

Slične vesti