Slavistika nije mrtva 2010

Filed under: Austrija,esejistika,lingvistika,proza,region |
(od 11. do 13. lipnja 2010. u Beču)

NATJEČAJ:

Budućnost leži u razmjeni ideja, zajedničkom djelovanju i međusobnoj povezanosti studenata slavistike iz svih europskih/evropskih zemalja zbog daljnjeg razvoja uspješnih interkulturalnih odnosa.
Zadatak i cilj ovog projekta je širenje i promoviranje slavenskog kulturnog i jezičnog nasljeđa, poticaj mladih slavistista na suradnju i pokušaj stvaranja jednog uravnoteženog i prijateljskog odnosa između mladih ljudi europskih zemalja, koje povezuje zanimanje i predanost slavenskoj pisanoj književnoj riječi, jeziku i kulturi.
Zbog potrebe za suradnjom te međusobnim povezivanjem umrežavanje na nivou kulturne razmjene trebalo bi predstavljati neophodnost u cilju daljeg ostvarenja jednog kulturnog, literarnog i jezičnog modela koji bi svakom njenom učesniku omogućio daljne obrazovanje, kao i udio u cjelokupnom grupnom procesu i najzad priliku za prezentaciju svojih ideja i djela.
Struktura trodnevnog programa projekta:
Slavistic’s not dead trodnevni je projekt koji će biti održan od 11. do 13.6. 2010 Beču. Program ovog projekta se sastoji se iz više dijelova:
Petak, 11. 06. 2010. Svečano otvaranje:
Prezentacija projekta ‘Sлavйстyk´s not дeaд’ kao i udruženja ‘LINE IN’
Subota, 12. 06. 2010. Studentski/literarni/zabavni dio:
Studentski dio:
Prezentacije izabranih radova studenata na zadane teme. Teme su podijeljene na tri grupe: književne, lingvističke i kulturološke teme. Od poslanih radova studenata izabrat će se najboljih 15 i izabrani studenti bit će pozvani da prezentiraju svoje radove bečkoj publici. Svako usmeno izlaganje (na bilo kojem slavenskom jeziku, engleskom ili njemačkom jeziku) trebalo bi uključivati prezentaciju na power pointu i trajati 15 minuta nakon čega bi uslijedila diskusija na temu, također u trajanju od 15 minuta. Prilikom svakog predavanja bilo bi poželjno podijeliti handout (letak, info brošuru) publici, radi lakšeg praćenja izlaganja (troškove kopiranja ili štampanja snosi organizator).
Literarni dio:
Literarna čitanja i performansi poznaih i mladih autora/autorica i umjetnika/umjetnica i njihovo viđenje svijeta kroz riječi i izvedbe. Književni stol itd.
Zabavni dio:
Završna zabava koja uključuje raznovrsni program: koncerte, Dj-eve itd.
Nedjelja, 13.06.2010. Razgledavanje grada:
Razgledavanje grada za sve pozvane goste, autore i studente.
Osvrt na događaj:
U planu je i arhiviranje materijala tako da se najbolji izloženi radovi sakupe u Zbornik koji bi služio kao pomoć novim generacijama za lakši budući rad. Cilj zbornika bi također bio sačuvati ovaj događaj od zaborava. Za sve učesnike su predviđene zahvalnice/potvrde.

Uvjeti za prijavu na natječaj:

• Pismeni rad od 10 do 15 strana teksta formata A4, s naslovnom stranom, pregledom sadržaja, bibliografijom i izvorima.
• Kratka biografija autora/autorice rada
• Istipkano na kompjuteru – veličina slova 12 Times New Roman ili Arial, jedan i po red razmaka između redova teksta.
• Rad može biti napisan na bilo kojem slavenskom jeziku s obaveznim kratkim sažetkom od pola strane kratkog sadržaja rada na engleskom ili njemačkom, ili cijeli rad može biti na engleskom ili njemačkom jeziku.
• Analizirati i interpretirati se mogu djela svih književnih vrsta, diskursi i pojave iz područja svih slavenskih jezika, književnosti i kulture
• Napomenite da li Vam je za dolazak u Beč potrebna viza (za vize će se pobrinuti organizatori)
Teme: 
Literarne (književne teme):
1. Ljubav, strast, ljubomora
2. Odrastanje i sukob generacija
3. Emigrantska književnost
4. Snovi, iluzije, s(j)ećanja
5. Putopisi
Lingvističke (jezične) teme:
1. Jezik bajki ili dječije književnosti
2. Stilske figure u slavenskoj poeziji
3. Žargon i dijalekt u suvremenom filmu
4. Znanstveni diskurs
5. Značaj slavenskih jezika u 21. stoljeću
Kulturološke teme:
1. Identitet
2. Rušenje tabua i stereotipa
3. Praznovjerje i nadnaravna bića
4. Orient u slavenskom kontekstu
5. Mediji i pop kultura
Autori/ce najboljih radova će biti pozvani u Beč da prezentiraju svoj rad. Sudionici skupa sami snose troškove prijevoza, dok su 2 noćenja osigurana od strane organizatora.
Radove šaljite do 20.5.2010. na e-mail: melisa.slipac@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*