12.8 C
Belgrade
01/04/2023
nagrađeni radovi region

Slađana Golijanin: Plovimo (prva nagrada časopisa Avlija za najbolju pjesmu 2013.)

Slađana Golijanin
Slađana Golijanin

Slađana Golijanin, rođena 30. 07. 1987. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Godine 2006. završila gimnaziju – opći smjer u Istočnom Sarajevu. Godine 2009. diplomirala komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Godine 2011. odbranila magistarski rad iz područja bibliotekarstva, pod nazivom „Pravo na čitanje u digitalnom okruženju: autorsko pravo i slobodan pristup informacijama“. Njen ukupan prosjek ocjena tokom svih pet godina studija iznosi 9,7.
Na posljednjoj, petoj godini studija, bila stipendistica „Fonda Suade Dilberović“, u kategoriji izuzetno nadarenih studenata. Na volonterskoj i honorarnoj osnovi piše i objavljuje reportaže, eseje, pjesme, te kritike vizuelnih umjetnosti, pozorišne, filmske i književne kritike u raznim medijima, kao što su portali kul.ba, novinar.me, točak.org, plima.org, kulturpunkt.hr, seecult.org, criticizethis.org, konkursiregiona.net, poezijaonline.net, knjige.pravac.com i pljuskoviblogspot.com, te časopisi: elektronski časopis za kulturu, umetnost i književnost „Libartes“ iz Srbije, časopis za književnu i umjetničku kritiku „Novi Izraz“ PEN centra i časopis za društvenu fenomenologiju i kulturnu dijalogiku „Zeničke sveske“. Od završetka studija nije u zasnovanom radnom odnosu, niti je odradila pripravnički staž.
Slađana je komunikativna, uporna, vrijedna, spremna za poduzimanje inicijative i timskog rada, voli da čita knjige, slika, planinari i pleše.

 .

PLOVIMO

 .

Plovimo morima u kojima
Nema brodova, nema mornara,
Ni života, ni smrti,
Ni mržnje, ni ljubavi.

.

Ipak plovimo, to je važno.
Plovimo odlučno, plovimo snažno.
Ne znamo gdje, nije ni bitno,
Zaputili smo se negdje k’o da je hitno.

.

Obale nas čekaju na svakoj strani
I samo sole so na rani,
Jer plovimo kao dva stranca – samca,
Obala će nam značiti konačna distanca.

Slične vesti