3.9 C
Belgrade
04/12/2022
promocije region vesti

SKC: Razgovor sa Milovanom Marčetićem – dobitnikom Andrićeve nagrade

el pozzzsreda, 6. februar u 19.00 mala sala SKC

MILOVAN MARČETIĆ: ZAPISI NA SNEGU

razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom Andrićeve nagrade

Učestvuju: Aleksandar Jerkov i autor

Moderator: Vesna Kapor

Milovan Marčetić nagrađen je za pripovetku „Izlazak”, objavljenu u „Književnom listu”.

Milovan Marčetić, kaže se u obrazloženju žirija, uspeo je da u svojoj priči učini ono u čemu moderna književnost nalazi svoju suštinu, a to je čin oneobičavanja sveta. Na taj način, dakle putem oneobičavanja, književnost čitaocu pruža mogućnost da svet doslovce vidi, a ne tek da u svetu prepozna ono što se već nalazi u njegovoj svesti.

U tome i jeste emancipatorska, oslobodilačka funkcija književnosti: moderna književnost nas na taj način čini prisutnijim u svetu. Ona nije nikakvo bekstvo od sveta, nikakvo teleportovanje u sfere lepote i bezbrižnosti, već upravo način na koji se čovek vraća svetu, način na koji razgrće zavese stereotipa i poluistina koje se prenose rečima frazama, mrtvim i okamenjenim rečenicama, koje se uvek odašilju iz iste perspektive, iz iste tačke. Marčetićeva priča „Izlazak” nije uspešna samo zato što je rezultat jednog veštog oneobičavanja. Ona je vredna i zato što rezultat samog tog oneobičavanja nije moguće sabrati u dve rečenice. „Izlazak” je dakle, hermeneutički izazov: ona ovaploćuje tehniku uskraćenog smisla ili viška značenja, pre nego što u sebi sadrži neku jasno definisanu sliku sveta. Time ona ostaje na tragu najbolje tradicije moderne književnosti.

Milovаn Mаrčetić je pesnik, pripovedаč, urednik. Dosаd je objаvio knjige pričа „Životi pesnikа“, „Moj Holivud“ (nаgrаdа „Petаr Kočić“), „Prvo lice“ (nаgrаde „Brаnko Ćopić“ i „Stevаn Sremаc“). Zа priču „Izlаzаk” iz rukopisа „Zаpisi nа snegu“ dobio je Andrićevu nаgrаdu zа 2011. godinu. Priče su mu uvršćene u аntologije i izbore sаvremene srpske priče i prevođene su nа strаne jezike. Priredio je knjigu „Zemаljski dugovi“ (2012), sаstаvljenu od 30 pričа sаvremenih srpskih i jednog аrgentinskog pripovedаčа u kojimа je glаvni junаk Ivo Andrić.

Slične vesti