-3.7 C
Belgrade
09/02/2023
region rezultati konkursa

Širi izbor za nagradu Laza Kostić

U širi izbor za nagradu “Laza Kostić”, koja će biti dodeljena na 17. međunarodnom Salonu knjiga u Novom Sadu, ušlo je 11 naslova.

Žiri je uvrstio u širi izbor knjige “Gospođa Olga” Radovana Belog Markovića (Evro Giunti), “Ključne reči” Simona Grabovca (Književna opština Vršac), “Acqua alta” Sanje Domazet (Zavod za udžbenike), “Moja tačna priviđenja” Dragana Jovanovića Danilova (Arhipelag), “Nedelja pacova” Vuleta Žurića (Laguna) i “Talog nedovršenog” Tanje Kragujević (Književna opština Vršac).

U širem izboru su i knjige “Iza zatvorenih očiju” Milovana Marčetića (Biblioteka Stefan Prvovenčani Kraljevo), “Preživljavanje” Dragoslava Mihailovića (Zavod za udžbenike), “Ispod tavanice koja se ljuspa” Gorana Petrovića (Novosti), “Gospodska ulica” Ranka Risojevića (Matica srpska) i “Čovek koji je ubio Teslu” Gorana Skrobonje (Laguna).

Uži izbor biće objavljen 7. februara, a odluka o nagradi biće doneta 18. februara, dok će svečano uručenje biti 24. februara u okviru manifestacije “Dani Laze Kostića” na Novosadskom sajmu.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 150.000 dinara, a dodeliće je žiri koji čine Nenad Šaponja, Zoran Đerić i Đorđe Pisarev.

Nagrada se dodeljuje za knjige pisane u književnim žanrovima u kojima je stvarao Laza Kostić (poezija, proza, esej, drama i publicistika).

Književna manifestacija “Dani Laze Kostića” biće održana od 24. do 26. februara u okviru 17. Salona knjiga, koji traje do 1. marta.

Posetioce Salona knjiga očekuje više hiljada naslova, a angažovanjem članica Srpskog udruženja izdavača i knjižara, koji će učestvovati u znatnom broju, biće obezbeđeni i specijalni popusti na kupovinu knjiga i organizovana gostovanja domaćih pisaca.

U istom terminu održavaju se i 16. Izložba umetnosti “Art Expo” i Sajam obrazovanja “Putokazi”.

Prošle godine nagradu “Laza Kostić” dobila je Radmila Lazić za poetsku zbirku „Magnolija nam cveta itd.“, u izdanju Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru.

Prema odluci stručnog žirija, reč je o delu koje odiše oštrom poezijom ovog vremena na pesnički i žestok način.

Žiri je odlučio da priznanje za izdavački poduhvat pripadne „Službenom glasniku“ u Beogradu, za ediciju „Velikani srpske književnosti“ u 20 knjiga autora Radovana Popovića.

Specijalne nagrade pripale su Zavodu za udžbenike u Beogradu i Srpskom kulturnom društvu „Prosvjeta“ u Zagrebu za „Sabrana dela Sime Matavulja“, kao i kući „Kairos“ u Sremskim Karlovcima za pesničku ediciju „Stražilovo“.

Sajt Novosadskog sajma je www.sajam.net

Slične vesti