25.1 C
Belgrade
08/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Širi izbor za „Isidoru Sekulić“

U širi izbor za nagradu „Isidora Sekulić“ uvršteno je 16 knjiga domaćih autora, saopštio je danas žiri čiji je predsednik Marko Nedić, a članovi Petar Pijanović i Aleksandar Jerkov.

Odluka o dobitniku biće doneta na sledećoj sednici žirija, a uručenje nagrade biće početkom juna.

Žiri je razmatrao prošlogodišnju produkciju savremenih srpskih pisaca u pripovedačkom, romanesknom, esejističkom i putopisnom žanru, koje je negovala i Isidora Sekulić.

Od sto predloženih i prispelih naslova za dalju kritičku valorizaciju izdvojio je 16 knjiga.

Na listi su Borivoje Adašević: Krf, Jovica Aćin: Ušće Okeana, Jasmina Ahmetagić: Priče o Narcisu zlostavljaču, Laura Barna: Đorđoneova kletva, Tihomir Brajović: Fikcija i moć, Slobodan Vladušić: Crnjanski, Megalopolis, Biljana Dojčinović: Susreti u tami, Mirjana Đurđević: Bremasoni.

Izabrani su i Goran Milašinović: Rascepi, Zorana Opačić: Poetika bajke Grozdane Olujić, Marko Paovica: Na Orfejevom stolu, Vladimir Pištalo: Venecija, Zoran Petrović: Ugarak, Snežana Samardžija: Oblici usmene proze, Bojana Stojanović-Pantović: Rasponi modernizma, DraganHamović: Raičković.

Nagrada Isidora Sekulić je srpska, književna, nagrada koju dodeljuje beogradska opština Savski venac, sastoji od plakete, povelje i novčanog iznosa, a povod za ustanovljenje nagrade je činjenica da je Isidora Sekulić živela i stvarala na teritoriji ove opštine. Nagrada „Isidora Sekulić” dodeljuje se od 1967. godine i ima veliki značaj u srpskoj književnosti.

izvor: b92.net

Slične vesti