2.9 C
Belgrade
02/12/2022
Srbija vizuelne umetnosti

Sinergija kruševačkih umetnika

U Kruševcu je osnovano prvo nezavisno profesionalno udruženje likovnih umetnika, čiji je cilj da oživi likovnu scenu u gradu, bolji plasman umetničkih dela i saradnja sa kulturnim institucijama i srodnim udruženjima u inostranstvu.

Ekonomska kriza podstakla je i kruševačke umetnike da razmišljaju drugačije i prilagode se tržištu. Poput nekadašnjih esnafa, osnovali su prvo nezavisno profesionalno udruženje.

Pored boljeg plasmana umetničkih dela, Udruženje likovnih umetnika Kruševca ima za cilj da, posle višegodišnje apatije, oživi likovnu scenu u gradu i podstakne zavičajno stvaralaštvo.

Sredinom šezdesetih godina umetničku galeriju i ateljea imala su samo četiri grada u Srbiji. Među njima i Kruševac, za čiju se likovnu scenu znalo i van granica tadašnje Jugoslavije. Umetnički ateljei tada su bili stecišta slikara, vajara, boema, književnika i mladih ljudi koji su tek ulazili u svet umetnosti.

Oni koji to vreme ne pamte, teško mogu poverovati da je tako bilo. Danas, u maloj zgradi, u veoma skromnim uslovima, pod patronatom kruševačkog muzeja radi osmoro umetnika.

Od kada je pre 26 godina rekonstruisana, u nju iz budžeta grada ništa nije ulagano. Sve je prepušteno snalažljivosti podstanara.

„Hladno je ovde“, kaže slikar Dušan Živković, „snalazimo se za grejanje, za struju.“

Umetnicima nedostaje i stvaralačka klima. Oktobarska izložba koja je na neki način bila presek zavičajnog stvaralaštva, vremenom je, kažu devalvirala, a u umetničkoj galeriji nema sluha za njihove potrebe.

„Potrebna je saradnja i afirmacija na lokalnom nivou“, smatra Dejan Milićević, akademski slikar. „Nažalost, toga uopšte nema. Mislim da su likovni umetnici ovog grada najugroženiji, pogotovu samostalni.“

Osnivanje ULUK-a kao osnova bolje saradnje umetnika i lokalne zajednice

Grad Kruševac sufinansira pet samostalnih umetnika. Većinom likovnjake. Osnivanje Udruženja nadležni podržavaju i smatraju iskorakom ka boljoj obostranoj saradnji.

„Kao i svako drugo udruženje građana, oni su ti koji treba prvo da se okupe, da se registruju u skladu sa zakonom i da izađu sa konkretnim predlozima i projektima pred lokalnu samoupravu“, naglašava Goran Radomirović, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti. „Lokalna samouprava za to svake godine raspisuje konkurse.“

Udruženje, koje trenutno okuplja 23 umetnika, zvanično se predstavilo javnosti izložbom u kruševačkom pozorištu.

„Mislim da je ovaj način, da se stvaraju udruženja koja će se boriti za svoj status, jedna sasvim normalna pojava u sadašnjim uslovima“, kaže Zoran Rajković, predsednik Udruženja likovnih umetnika Kruševca.

Članovi ULUK-a nameravaju da animiraju što veći broj kolega koji će izlagati i uspostave saradnju sa kulturnim institucijama i sličnim udruženjima u zemlji i inostranstvu.

Sledeća izložba članova Udruženja likovnih umetnika Kruševca zakazana je na proleće, u Čačku.

 

Članak preuzet sa kruševačkog portala Krunet.

Slične vesti