3.6 C
Belgrade
04/02/2023
Bosna i Hercegovina region rezultati konkursa

Šest romana iz regiona u užem izboru za nagradu „Meša Selimović“

Šest romana autora iz regiona svrstani su u uži izbor za ovogodišnju književnu nagradu „Meša Selimović“, koja će biti dodijeljena 4. septembra u Tuzli.

Tako je u petak odlučio žiri u sastavu: Ferida Duraković, Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis, Enver Kazaz i Vladimir Arsenić, koji je odlučivao između 15 romana koliko su izabrali selektori iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Odabrani romani su: „Ljudi koji su sadili drveće“ Josipa Mlakića (VBZ – Hrvatska – BiH), „Ljepši kraj“ Bekima Sejranovića („Buybook“ – BiH), „Treće poluvrijeme“ Emira Imamovića („Pirketa“, „Algoritam“ BiH – Hrvatska), „Zavičaj zaborav“ Ludviga Bauera („Fraktura“, Hrvatska), „Adio, kauboju“ Olje Savičević-Ivančević („Algoritam“, Hrvatska – Srbija), „Hotel Zagorje“, Ivane Simčić-Bodrožić („Profil“, Hrvatska).

Ovu prestižnu književnu nagradu dodjeljuju za najbolji roman na štokavskom govornom području, a bit će dodijelejna u okviru  Kulturno-književne manifestacije „Cumo grano salis“, koja se od 2002. godine održava u Tuzli, a ove godine trajat će od 1. do 4. septembra.

Organizatori iz općine Tuzla kažu da će i ove godine, kao i prethodnih, ova manifestacija okupiti najpoznatije književnike, slaviste, profesore književnosti, kritičare i izdavače, ali i ljubitelje dobre knjige.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Meša Selimović“, koja  ima i novčanu vrijednost od 5.000 KM su: Marinko Koščec iz Hrvatske za roman „Netko drugi“ 2002. godine, Irfan Horozović iz BiH za roman „Shakespeare u Dar es Salaamu“ 2003. godine, Ivica Đikić iz Hrvatske za „Cirkus Columbia“ 2004. godine i Ognjen Spahić iz Crne Gore za „Hansenovu djecu“ 2005. godine.

Mastionicu i pero i novčanu nagradu dobili su i: Sanja Domazet iz Srbije za roman „Ko plače“ 2006. godine, Miljenko Jergović iz BiH za „Rutu Tannenbaum“ 2007. godine, Mirko Kovač iz Hrvatske za „Grad u zrcalu“ 2008. godine, Bekim Sejranović iz Hrvatske za roman „Nigdje, niotkuda“ 2009. godine i Mirjana Đurđević iz Srbije za roman „Kaja, Beograd i dobri Amerikanac“ 2010. godine.

Slične vesti