9.1 C
Belgrade
27/03/2023
rezultati konkursa Srbija

„Шест песника у ужем избору за Награду Ђура Јакшић“

Djura JaksicТридесети пут  се  додељује награда „Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу на српском језику објављену у току претходне године“, у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње. Награда ће бити уручена у оквиру 54. дана Ђуре Јакшића – Липарских вечери, који ће се одржати ове  године од 5. до 10. јуна  у Српској Црњи.

Добитнику припада новчани износ у динарској противвредности од 1000 евра, као и диплома.

Угледу награде, која носи име једног од најзначајнијег песника српског романтизма, доприноси и дело савремених песника којима током три деценије припало ово признање од Љубомира Симовића, Рајка Петрова Нога,  Војислава Деспотова, Новице Тадића, Радмиле Лазић,  Милана Ненадића Николе Вујчића, Душка Новаковића до Енеса Халиловића   и Матије Бећковића…

На другој седници, одржаној 21. маја 2015. године, жири је (у саставу: Милан Мицић, Милош Латиновић и Јован Зивлак – председник), након разматрања песничких књига које су пристигле на конкурс (разматрано је преко осамдесет наслова) донео одлуку да предложи следећи ужи избор:

  1. Мирослав Цера Михаиловић: Длака на језику, Повеља;
  2. Бојан Савић Остојић: Јеретички датив, Повеља;
  3. Ибрахим Хаџић: Дуге сенке кратких песама, Културни центар Новог Сада;
  4. Небојша Васовић:Нека хвала, Културни центар Новог Сада;
  5. Саша Јеленковић: Педесет, Архипелаг и
  6. Ненад Шапоња: Постоји ли додир твоје душе, КОВ, Вршац.

Жири је закључио да је прошлогодишња песничка продукција била разноврсна и богата и да су поезију у највећој мери подржали некомерцијални и алтернативни издавачи. Посебно место у томе имају Повеља из Краљева и Културни центар из Новог Сада.

Жири је разматрао прва издања књига, у складу са  Правилником о награди, посвећујући пажњу песницима модерне културе, сложене перцепције и језичких гестова који евоцирају осетљивост за видове  језичке и непосредне емпиријске  реалности уопште. Жири је уважавао и доприносе који су заступали модусе сведочења о савременом свету и контроверзној култури опстанка. Наспрам традиционалнијих облика певања и језичких формализација, жири је тежио да да подршку песницима који не следе језик поезије као пуки одјек времена, у размерама језичких слика и овешталих сижеа, него сложене гестове језичке игре и драматизација, ироније  и патоса меланхолије и нарције која излаже каталоге постисторијског постојања.

Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности  најкасније до краја маја  2015. године. Свечано уручење  „награде, одржаће се  5. јуна 2014. године у Српској Црњи.

Жири награде Ђура Јакшић у саставу:

Милан Мицић,

Милош Латиновић,

Јован Зивлак, председник

 

Slične vesti