2.9 C
Belgrade
01/02/2023
izložbe Srbija vizuelne umetnosti

Septembar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

1618_nadezda_petrovicNadežda Petrović: s obe strane objektiva u Banja Luci i Čačku

Do 1. septembra 2013. godine, izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Kustosi izložbe su Sarita Vujković iz Muzeja savremene umjetnosti i Jasmina Jakšić Subić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

U utorak 10. septembra 2013. godine, izložba će biti otvorena u Umetničkoj galerijiNadežda Petrović“ u Čačku.

Nakon premijere u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu i predstavljanja u Domu Vojske Srbije u Beogradu, ovo je četvrto prikazivanje izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva kojom Spomen-zbirka obeležava 140 godina od slikarkinog rođenja. Izložba nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja istoričarke umetnosti dr Jasne Jovanov, u Čačku će biti proširena delima iz fonda Umetničke galerije „Nadežda Petrović”. Stavljajući fotografiju u centar opusa naše slikarke, u okviru svojevrsnog albuma porodice Petrović predstavljena je Nadežda, ali i fotografije koje je snimala kao pasionirani fotograf od mladih dana. Mnoge retko ili nikada izlagane, one čine okosnicu postavke i kataloga. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

 

Pjer Križanić: hroničar jednog vremena u Domu Omladine Beograda

Izložba karikatura Pjer Križanić: hroničar jednog vremena autorke Marije Radisavčević dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2012. godinu,  biće otvorena u petak, 30. avgusta, u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.

Nakon Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, izložba će i beogradskoj publici predstaviti delo karikaturiste Pjera Križanića. Postavka će prikazati dela iz fondova dve institucije, a upotpuniće je printovi karikatura objavljeni u Politici, kao i dokumentarni film „Između dva kralja” iz 1959. godine u režiji Zdravka Velimirovića.

Izložba Pjer Križanić: hroničar jednog vremena omogućava sagledavanje jugoslovenskih političkih prilika, ličnosti iz javnog života u periodu između dva svetska rata, kao i neposredno posle Drugog svetskog rata. Kustosi izložbe su Marija Radisavčević i Jasmina Jakšić Subić.

 

Izložba Parisko iskustvo Save Šumanovića

Izložba Parisko iskustvo Save Šumanovića biće otvorena u petak  13. septembra 2013. godine u 19.30 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Projekat realizovan u saradnji s Muzejem savremene umetnosti iz Beograda prikazaće 11 dela Save Šumanovića iz fonda ovog muzeja i 6 slika iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nastalih tokom tri perioda njegovog boravka u Parizu, kada je važio za najdarovitijeg među jugoslovenskim umetnicima prisutnim na sceni francuske prestonice. Postavka će biti dopunjena retko izlaganim pismima koje je slikar slao iz francuske prestonice, kao i geografskim prikazom Monparnasa i najvažnijih mesta u Parizu na kojima je živeo i radio.

Izložba koja će trajati do 6. oktobra, pružiće publici ne samo mogućnost da uživa u odabiru dela Save Šumanovića, već i u raznovrsnom pratećem programu u vidu filmskih projekcija i tematskih predavanja.

 

Leto u vrtu galerija 2013

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske (Trg galerija 1−2, Novi Sad) i tokom septembra nastavljaju organizaciju manifestacije Leto u vrtu galerija. Svakog četvrtka od 21 do 23 časa, u zajedničkom vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske na nekonvencionalan način program će predstaviti dešavanja iz kulture, dela srpske nacionalne umetnosti i omogućiti opuštanje u prijatnom ambijentu vrta uz filmove, muziku i druženje. Program letnje scene u vrtu galerija tokom septembra:

 

5. septembarProgram festivala Ulični svirači

(Slobodan Beljanski, Novi Sad i Galerija Matice srpske)

 

12. septembarVeče austrijske kulture

(Ambasada Austrije, UG „Art on wheels“, Aleksandar Dujin i

Galerija Matice srpske)

 

Velika Iza Vlaha Bukovca u Domu Vojske Srbije u Beogradu

Izložba Velika Iza Vlaha Bukovca u Domu Vojske Srbije u Beogradu biće otvorena 17. septembra 2013. godine, kao nastavak uspešne saradnje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Medija centra „Odbrana“ započete 2011. godine.

Monumentalnom slikom Velika Iza na pariskom Salonu 1882. godine Vlaho Bukovac kao mladi slikar prvi put je pobudio pažnju francuske javnosti. Velikom uspehu je tada doprinelo i njeno reprodukovanje u vidu razglednice, rasprodato u nekoliko hiljada primeraka. Inspirisana istoimenim bulevarskim romanom Aleksisa Buvijea objavljivanog 1879. godine u listu La Lantern, slika je na Salonu nagrađena zlatnom medaljom. Pavle Beljanski će nakon nekoliko promena postati njen poslednji vlasnik 1929. godine na aukciji u palati Druo u Parizu, kada je kupuje pod nazivom Odaliska pri toaleti. Sve do njenog darivanja Spomen-zbirci (1965) u čiju čast je ustanovljena Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nije napuštala kolekcionarov stan u Beogradu, osim prilikom izlaganja na retrospektivama Vlaha Bukovca u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (1957), u Gementemusemu u Hagu (2009) i galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu (2010). Nakon pet decenija od kada je poklonjena Novom Sadu, ona će se ponovo naći u Beogradu, ali javno izložena, nakon reastauracije u konzervatorsko-restauratorskom odeljenju Galeriji Matice srpske.

Taktilni segment namenjen slepima i slabovidima će putem dijagama i audio vodiča dočarati značajno delo iz Kolekcije Pavla Beljanskog. Prateći program izložbe u Beogradu obuhvatiće stručna vođenja i predavanje o Bukovcu i slikarstvu njegovog doba u Srbiji, promocije novih izdanja Spomen-zbirke, projekcije dokumentarnih filmova i radionice za decu i studente.

Premijerno predstavljanje Bukovčevog remek dela Velika Iza u Domu Vojske Srbije, biće uveličano i svečanom ceremonijom 46. dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, planiranom za novembar 2013. godine.

 Međunarodna konferencija o turizmu – CTTH 2013

u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
U četvrtak 26. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održan deo programa Međunarodne konferencije o istraživanjima u turizmu, hotelijerstvu, gastronomiji i multidisciplinarnim studijama – CTTH 2013. Skup se pod nazivom Mir, kultura i turizam realizuje u organizaciji Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a Univerziteta u Novom Sadu.

Kroz program sesije Međunarodne konferencije koja obrađuje teme savremenih trendova u turizmu i ugostiteljstvu, kao i oživljavanja kulturnog nasleđa, u Spomen-zbirci predavače će voditi istoričari umetnosti dr Tomislav Šola i dr Jasna Jovanov.

Slične vesti