-0.4 C
Belgrade
29/03/2023
izložbe region Srbija vesti

Septembar 2014. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

VlahoBukovac__Biagio_FaggioniVELIKA IZA VLAHA BUKOVCA

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i tokom septembra 2014

Izlazeći u susret publici, deo izložbe posvećene monumentalnoj slici Velika Iza poznatog umetnikaVlahaBukovca, nastaviće svoje trajanje i tokom septembra, u prostoru Memorijala Pavla Beljanskog.

Ambijentalna postavka posvećena jednoj slici, dočarava atmosferu francuske prestonice s kraja 19. veka. PrikazujepričuonastankuVelike Ize, neobičan životniputnjenog autora, kaoisudbinu samogdela, njegovo putovanje odveličanstvenoguspehanapariskomSalonu, prekobritanskihkolekcija, aukcijeuParizu, dobeogradskogstanaPavlaBeljanskog, kojejetrajalopunihpolaveka. Više od osam decenija nakon nastanka, Pavle Beljanski je slikupriključio svom legatu (1965), sa idejom da se na osnovu njene vrednosti osnuje fondacija za ustanovljenu Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti.Od 1966, uautentičnomambijentuMemorijalaPavlaBeljanskog, kaocentralnieksponat, VelikaIzaoživljavaatmosferudarodavčevogstanaukomjegodinama čuvanaigdesenalazila1948. godinekadajeproglašenazakulturnodobro.

            Autor izložbe je dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Kustos izložbe je Milica Orlović Čobanov.

 

DANICA JOVANOVIĆ (1886–1914)

20. avgust – 20. septembar 2014, Velika galerija Doma Vojske Srbije

Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, koja je od samog otvaranja privukla veliku pažnju javnosti, beogradskoj publici prvi put otkriva opus jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Stota godišnjica od njene smrti obeležena je izlaganjem dela iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja u Beogradu, Istorijskog muzeja Srbije i nekoliko privatnih kolekcija. Postavka razotkriva životni put umetnice, njena interesovanja, planove za budućnost i neostvarene snove. Među 75 izloženih predmeta nalazi se 58 slika Danice Jovanović, kao i crteži s školovanja u Minhenu. Dokumentarni segmenti u vidu reprodukovanih fotografija, lične prepiske, knjiga i bedekera dodatno ilustruju njen život, a ambijentalna postavka upotpunjena je nošnjama iz Etnografskog muzeja u Beogradu, čime je dat akcenat na jednu od najčešćih tema u slikarstvu Danice Jovanović. Izložbu prati raznovrstan program poput stručnih tumačenja postavke, prezentacija i dečjih radionica. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

 

PROGRAM:

Subota, 6. septembar, 13.00 sati

Predavanje: Danica Jovanović: slikarska tehnika i izazovi konzervacije i restauracije (dr Daniela Korolija Crkvenjakov)

 

Subota, 13. septembar, 14.00 sati

Danica Jovanović: autorsko tumačenje izložbe (dr Jasna Jovanov)

 

Subota, 20. septembar, 13.00 sati

Jedna slika, jedna priča: Danica Jovanović – Glava ciganke

Dokumentarni film o Danici Jovanović

 

Četvrtkom, 17.00 sati

Upoznajte Danicu Jovanović – stručna vođenja kroz postavku

 

Subotom, od 11.00 do 13.00 sati

Kreativne dečje radionice Zaista vredni u crtanju

Radionica je predviđena za mališane predškolskog uzrasta, kao i učenike nižih razreda osnovnih škola. Poslednje subote tokom trajanja izložbe (20. septembra), rezultati kreativne dečje radionice biće prikazani u Domu Vojske Srbije.

Velika galerija Doma Vojske Srbije, Braće Jugovića 19, Beograd

Telefon: 011 3234 712

Radno vreme: 11 – 19 sati, nedeljom zatvoreno

 

DELA STARA JEDNA VEK:

Ratni slikari iz kolekcije Pavla Beljanskog

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će od 11. septembra do 10. oktobra 2014. godine biti postavljena izložba Dela stara jedna vek: Ratni slikari iz kolekcije Pavla Beljanskog. Pored isticanja stogodišnjice postojanja crteža Starac sa šeširom Jefte Perića, izložba ima za cilj prisećanje na početak događaja koji je eskalirao 1914. godine – Prvi svetski rat. Trajanje izložbe poklapa se i sa obeležavanjem Dana evropske kulturne baštine, manifestacije koja se tokom septembra održava u oko pedeset evropskih država. Postavka o umetnicima ratnicima iz kolekcije Pavla Beljanskog sagledaće značaj njihovog umetničkog života i rada za vreme Prvog svetskog rata. Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja kroz postavku.

 

LETO U VRTU GALERIJA 2014

28. jun – 6. septembar

Svakog četvrtka, od kraja juna do početka septembra, u zajedničkom vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u okviru manifestacije Leto u vrtu galerija, održavaju se tematske večeri tokom kojih se uz zanimljiv i raznovrstan kulturno-umetnički program posetioci upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitihzemalja. Ove godine program je proširen novim sadržajima u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima Francuske, Italije, Nemačke, Mađarske, Češke, Britanije, kao i mnogobrojnim prijateljima-saradnicima.

 

Program:

Čarobni zvuci sa Festivala „Aix-en-Provence“

4. septembar, 21 sat

 

Svečano zatvaranje: Marina Abramović – „Umetnik je prisutan“

6. septembar, 21 sat

 

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.

Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

 

 

 

Slične vesti