6.5 C
Belgrade
02/12/2022
Srbija zemlja

Sedmi Dani Sarajeva u Beogradu

Od 13. do 15. maja održaće se sedmi festival Dani Sarajeva u Beogradu. Festival je 2007. godine prvi put organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava povodom 15. godišnjice početka četvorogodišnje opsade Sarajeva

Ove godine u fokusu festivala su deca u ratu – mladi koji su svoje detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu. Jedan od njih je i Jasminko Halilović, koji dolazi u Beograd sa publikacijom “Djetinjstvo u ratu” i istoimenom izložbom koja će od 8. maja biti postavljena u Kulturnom centru Beograda – Pop Up knjižari.

Filmski program festivala obeležiće neki od najboljih predstavnika savremene sarajevske kinematografije. Na Danima Sarajeva biće prikazani filmovi Danisa Tanovića, Aide Begić i Jasmile Žbanić, ali i filmovi mladih autora – kako onih iz Beograda koji su u saradnji sa Sarajevom gradom filma snimili filmove, tako i mladih Sarajlija i Sarajki.

Tokom prethodnih godina Beograd je ugostio više stotina umetnika i umetnica sarajevske kulturne scene – muzičare, fotografe, autore filmova, predstava, književnike. Inicijativa festival organizuje svake godine u maju kako bi podsetila na opsadu Sarajeva, ali i sa idejom da otvori prostor za obnavljanje veza narušenih tokom rata u Bosni devedesetih godina i uspostvljanje novih veza među posleratnim generacijama.

 

PROGRAM:

 

13. maj

Dvorana Kulturnog centra Beograda

17.00 – Danis Tanović: „Ničija zemlja“ (98 min), „Prtljag“ (27 min)

Pop Up Knjižara

19.00 – 20.00 – Svečano otvaranje festivala „Dani Sarajeva u Beogradu“, promocija publikacije „Djetinjstvo u ratu“ i otvaranje istoimene izložbe, Jasminka Halilovića

Dvorana Kulturnog centra Beograda

20.00 – Danis Tanović: „Cirkus Columbia“ (113 min)

22.00 – Sarajevo grad filma (Jelena Gavrilović: “Nešto slatko”, Nikola Ljuca: “Scene sa ženama”, Dane Komljen: “Tjelesna funkcija”) i studentski dokumentarni filmovi (Damir Mujagić “Samo tata”, Neven Samardžić: “Snaž(e)ne”, Hari Šečić: “Varijacija”)

* Organizator zadržava pravo izmene programa

14. maj

Dvorana Kulturnog centra Beograda

17.00 – Priče iz tranzicije (Ines Tanović: „Živi spomenik“,  Enes Zlatar Bure: „ZIKS“ ili „F43.1“, Timur Makarević: „Vaši i naši“)

19.00 – Jasmila Žbanić: „Grbavica“ (107 min)

21.00 – Jasmila Žbanić: „Na putu“ (100 min)

Pop Up Knjižara

19.00 – 21.00 – Debata „Deca u ratu” (Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Bosna i Hercegovina)

* Organizator zadržava pravo izmene programa

15. maj

Dvorana Kulturnog centra Beograda

17.00 – Aleš Kurt: Akumulator (27 min), Clarissa Thieme: The Place We left (61 min)

19.00 – Aida Begić: „Snijeg“ (100 min)

21.00 – Aida Begić: „Djeca“ (90 min)

 * Organizator zadržava pravo izmene programa

 

Izvor: http://www.danisarajeva.com/

Slične vesti