7.4 C
Belgrade
01/02/2023
kutak za mlade Srbija vesti

Saveti za studente koji žele da iznajme stan u Beogradu

Kako naći pravu gazdaricu?

Ako ste student ili roditelj studenta jedna od prvih dilema kada visoko školovanje otpočne je „kako pronaći stan“. Ako još i nemate prethodnog iskustva možete se susresti sa svakojakim neprijatnostima. Tražite stan koji neće biti u prizemlju ili na prvom spratu, ali ni previše visoko. Hoćete centralno grejanje. Jedna od želja koje su prve na spisku studenata kada je u pitanju odabir stana su Internet i kablovska televizija, a na spisku roditelja kako su prostorije osvetljene i da li su pogodne za učenje. Naravno, roditelj lokaciju obično preferira u blizini fakulteta, dok bi student verovatno želeo stan u centru, što bliže mestima za izlazak.

Kupujete oglase, izaberete par lokacija i krenete da okrećete brojeve. Ono što obično čujete kada se veza uspostavi je „Agencija ta i ta, izvolite“. Ako niste dovoljno iskusni, angažovaćete neku od ovih agencija u nadi da će Vam pronaći stan, a verovatno Vam neće pasti na pamet potencijalna opasnost od prevare.

Veliki broj agencija koje pronalaze „pravi stan“ za Vas usluge naplaćuje unapred, a cena je oko 3000 dinara. Tako su mnogi bili prevareni. Postoje slučajevi kada je klijentu za tu cenu izdiktirano nekoliko brojeva obećavajućih lokacija od kojih je polovina bila „nepostojeći broj“, a druga polovina stanova je izdata.

Šahte na podu, garaže pretvorene u stanove, grejanja nema, neke su od situacija sa kojima ćete se susretati kada krenete u obilazak.

U cilju da pomogne studentima da što lakše pronađu stan, grupa mladih programera pokrenula je sajt www.gazdarica.rs, omogućavajući na taj način vlasnicima stanova da svakodnevno objavljuju nove ponude i to potpuno besplatno.

„Nakon istraživanja koje smo sproveli, shvatili smo da nema ničeg sličnog u ponudi u Srbiji. Cilj pokretanja ovog sajta je povezivanje ljudi koji traže stan i samih vlasnika stanova, bez posredstva agencija. Pronašli smo način da prepoznamo i onemogućimo agencijske oglase. Na sajtu smo postavili opciju da sami posetioci sajta obeleže oglas kao agencijski, a mi ga nakon toga blokiramo “, kaže Nikola Petković,programer i idejni tvorac Gazdarice.

„Na našem sajtu stanovi se mogu pretraživati po konkretnim željama klijenata: delu grada, finansijskim mogućnostima, kao i kvadraturi. S obzirom da želimo da vodimo računa o aktuelnosti, oglasi na portalu se ažuriraju svakodnevno, a postavljeni oglasi brišu nakon 20-ak dana“, dodaje Nikola.

Predavanja počinju uskoro. Ukoliko ste planirali da krenete u potragu i iznajmite stan u Beogradu, možda je Gazdarica pravo mesto za početak Vaše potrage. Ako se ipak odlučite da angažujete neku agenciju, birajte one koje svoje usluge naplaćuju nakon realizacije.

preuzeto iz nedeljnika Grad

Slične vesti