6.5 C
Belgrade
28/03/2023
Bosna i Hercegovina promocije region vesti

“Sarajevo luka bez mora”

sarajevo8° izdanje

Sarajevo 17. juni 2014.

Dan Jadransko-jonske makroregije (festival “Adriatico Mediterraneo”)

“ Sarajevo-luka bez mora”

Priče, muzika i pjesme

Pozivamo Vas da Vašim prisustvom propratite jedinstveni spektakl “Sarajevo luka bez mora”, kombinaciju muzike, priča i pjesama koji će se održati 17. Juna u 20 sati u Bošnjačkom institutu, http://www.bosnjackiinstitut.ba/ i u kojem učestvuju  italijanski i bosanski umjetnici, među kojima i Minka Muftić i Moni Ovadia.

Sam koncert je dio 8. izdanja festivala „Adriatico Mediterraneo“ čiji je ovogodišnji domaćin grad Sarajevo!

8° izdanje Međunarodnog festivala Jadranskog i Mediteranskog mora počinje u Sarajevu u znaku Jadransko-jonske makroregije. Izbor Sarajeva kao grada domaćina se pokazao logičnim zbog mnogobrojnih razloga.

Prvi je početak predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom u 2014. od strane Bosne i Hercegovine, drugi je stogodišnjica atentata na Franza Ferdinanda koji se desio u Sarajevu 30. juna 1914. i koji je bio povod prvom svjetskom ratu,  te promjeni geopolitičke situacije cijelog svijeta i najzad veza koju Jadransko-jonski projekat nastavlja da ima sa gradom Sarajevom, koja je počela 2006. godine upravo u prisustvu Moni Ovadia, koji je i ove godine aktivni učesnik susreta.

Sarajevo je vjekovima predstavljalo balkanski grad simbol suživota, različitosti kultura i religija.

Različiti jezici i pjesme različitog porijekla kreirali su temelje priče o Sarajevu.

Unutar događaja “Sarajevo-luka bez mora”, pripovjedanja se prepliću sa tradicionalnim ljubavnim pjesmama grleći zajedničkim snagama tradicije Mediterana kroz različite dijalekte i jezike (jevrejski, sicilijanski, arpaski, ladino, jidiš, itd.) unutar jedne zanimljive ravnoteže između kulturnog i popularnog, klasike i  modernizma…

Ovogodišnje održavanje festivala u Sarajevu ima poseban simboličan i društveni značaj. Proteklih sedmica BiH i okolna područja su pogođena katastrofalnim poplavama koje su rezultirale mnogobrojnim  žrtavama i privrednom štetom koje su nas djelomično asocirale na ratna zbivanja iz 90-tih godina.


U suradnji sa učesnicima navedenog događaja i U.G. Komšiluk (https://www.facebook.com/UdruzenjeKomsiluk) organizirati će se prikupljanje pomoći koja će biti namjenjena žrtvama poplava.

Cijelokupni program festivala Vam dostavljamo u prilogu.

Za dodatne informacije kontaktiraje nas:
Alma Telibečirević – atelibecirevic@gmail.com
i
Giovanni Seneca- direzione@adriaticomediterraneo.eu

 


Alma Telibecirevic
www.facebook.com/atelibecirevic
www.twitter.com/Atelibecirevic
http://about.me/atelibecirevic
http://pinterest.com/atelibecirevic/
http://www.linkedin.com/in/atelibecirevic
http://telibecirevic.wix.com/atelibecirevic
http://vizualize.me/atelibecirevic
Cel. 38761299469

Slične vesti